Til forside

Udskriftsvenlig side

Tyskland

Campingferie Tyskland - Østrig - Norditalien juni 2003  

  

 

Tyskland er vel for de fleste, der kører sydpå i ferien, én lang motorvej, der skal overstås hurtigst muligt inden feriemålet ved Gardasøen eller Middelhavet. Og det er jo heller ikke ligefrem margueritruten. Men vi har besluttet at bruge nogle dage i Tyskland på vej til Norditalien. 
Vi har planlagt at tilbringe et par dage i vinområdet Franken ved Würzburg i Sydtyskland og derfra videre til byen Füssen tæt på den østrigske grænse. 
Würzburg - Füssen er det samme som at sige "Romantischer Strasse". Den 350 km lange rute mellem Würzburg og Füssen, f
ra floden Main og ned til Alperne. Højdepunktet af tysk turisme. Vi har udset os en enkelt by på ruten, som vi vil besøge - Rothenburg ob der Tauber. Derefter Østrig og Norditalien, hvor hovedparten af ferien skal holdes - et eller andet sted.
Afgang onsdag den 4. juni ved 16 tiden i 20 graders varme og let dis. Der har ikke været særlig meget sommer indtil nu, så vi håber på bedre vejr længere sydpå.

Vores mål er at komme syd for Hamburg i aften. Omkring midnat har vi for længst passeret Hamburg og er blevet trætte. Efter et par forsøg finder vi en rimelig fredelig rasteplads lidt syd for Hildesheim og går til ro i campingvognen.
Vi står op til solskinsvejr og  en udsigt til det flotteste landskab. Så nattens larm og uro fra kølebilerne bliver hurtigt  glemt.

 

Würzburg området

Frickenhausen - Knaus Campingpark

Vort næste mål er Würzburg området i Sydtyskland.
Lidt syd for byen ligger der flere campingpladser ned til Main floden med udsigt til vinmarker.
Vi vælger Knaus Campingpark ved den lille by Frickenhausen med en lidt større by Ochsenfurt på den anden side af floden -13 km fra Würzburg. En flot plads med gode faciliteter. Og vi finder en dejlig skyggefuld placering. Efter frokost og kaffe afprøver vi pladsens pool, inden vi cykler op til byen på den anden side af floden. En hyggelig og flot gammel by, som egentlig ikke er så meget forskellig fra andre tyske byer.

Man kan komme rundt i de små gader med en cykel, og det er bestemt også en fordel, når indkøbene skal hjem. I det lille lokale supermarked indkøber vi lidt af den lokale Franken vin. Prislejet ligger fra ca. 30 kr. til op over 100 kr. pr. flaske.
Det er asparges sæson. Overalt kan man købe de flotte store hvide asparges til en lækker forret. Og jeg fik mine Matjes sild - som altid, når vi kommer til Tyskland. Første gang på en restaurant i Winningen ved Mosel i 1985. Serveres sammen med æble- og rødløgsterninger i creme fraiche og med kogte (nye) kartofler til.

 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Main floden med KNAUS Camping tv. og Ochsenfurt bag tårnet Hovedgaden i Ochsenfurt Udsigt over Main floden og Volkach
 
Würzburg - Bayern 

Hovedbyen Würzburg i vinområdet Franken i Bayern – byder på mange seværdigheder. Så vi kører de 13 km ind til byen og parkerer på den enorme parkeringsplads lige uden for Residenz. 
Residenz er et pompøst barokslot fra 1720-44. Fyrstebiskop Johann Philipp Franz von Schönborn ville bygge "Slottet over alle slotte". Og det er både stort og pompøst. Det står på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Også slotsparken er et besøg værd.

Würzburg, der ligger ved floden Main omgivet af store vinmarker, er en af Tysklands ældste byer med mange barok- og rokokobygninger.
I Würzburg ligger et utal af meget flotte kirker, som er umagen værd at kigge indenfor i. Domkirken St. Kilian (11.-15.årh.) er én af dem.
Højt oppe over byen på Main flodens venstre bred ligger fæstningen Marienburg fra 1201 omgivet af vinmarker. Borgen huser 2 museer. Vi nøjes dog med at beundre det fra Alte Main Brücke. Broen er flankeret af 2 helgenstatuer fra 1730.

Würzburg er en utrolig hyggelig by at vandre rundt i, mange små gader og stræder. En stor markedsplads med grøntsager - igen med bunker at flotte hvide asparges. Og så er der vinfest i denne pinseweekend. Der er fyldt med små spisesteder ved markedspladsen, så frokosten indtages med udsigt til et myldrende torv.
Den indre by er for en stor del rekonstrueret. Få uger før 2. verdenskrigs slutning i 1945 faldt bomberne så tæt over byen, at mere end 3/4 af den gamle bykerne blev ødelagt, men i dag er mange bygninger genopført.

 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Würzburg - udsigt til Marienburg Alte Mainbrücke med udsigt til Marienburg Barokslottet Residenz i Würzburg Franken vin fra Weinkeller Sommerrach
 
Franken vin
Franken området - Tysklands østligste vindistrikt
Franken vinene tappes på lave, flade flasker, der kaldes bocksbeutel. Se billede.
(Ikke at forveksle med den portugisiske vin Mateus Rosé)
Vinmarkerne ligger primært ved Main og dens bifloder. De mest kendte vin byer er Randersacker, Iphofen og Eschendorf. 
Franken har den mest maskuline tyske vin, som er mere fyldig og  tør end andre tyske vine. Dette gør den til den bedste madvin i hele landet.
Det kølige klima, kombineret med skråningerne af muslingekalk, gør Silvaner vinene helt specielle. De skal simpelthen smages.
Frankerne er da også så glade for deres vin, at kun en lille del går til eksport.
  
Langs Main floden
Vi har foretaget flere korte cykelture i omegnen - langs med floden og op i vinmarkerne, så i dag tager vi bilen og følger Main floden mod øst til Volkach.
Og her ligger byerne som perler på en snor langs floden. 
Turen går ad små snoede landeveje i smuk kuperet natur med vinmarker kun afbrudt af hyggelige landsbyer. Den første efter Frickenhausen er Sulzfeld. Kitzingen er en lidt større by med en flot beliggende campingplads.
Derefter Mainstockheim
og Dettelbach. Münsterschwarzack og Sommerach.
Lige før Sommerach ligger endnu en campingplads utrolig flot lige ud til floden. Og med et livligt badeliv.
I udkanten af Sommerach besøger vi et vindudsalg. Winzerkeller Sommerach. Nogle smagsprøver senere går vi derfra med et par kasser god vin. Prisklasse 3,25 - 4,85 EUR/stk.
Ved Nordheim er der en lille færge over til den anden side. Her ligger endnu en campingplads med en dejlig placering. Så der er masser af campingmuligheder i området.
Sidste stop er Volkach, hvorefter vi kører over floden mod Astheim og herfra mod Escherndorf. 
Tilbageturen på nordsiden af floden går gennem store områder med vinmarker, og med en lille afstikker opad har vi den flotteste udsigt over flod og vinmarker.
   

Klik - for større billede

Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Festspil i Rothenburg ob der Tauber Rothenburg ob der Tauber Rothenburg ob der Tauber Rothenburg ob der Tauber
    

Rothenburg ob der Taube
Romantische Strasse kaldes den 350 km lange rute fra Main ved Würzburg til Alperne ved Füssen. Højdepunktet af tysk turisme. Vi vælger at bruge den sidste dag i området på at besøge en af byerne på ruten. Rothenburg ob der Tauber. 39 km mod syd.
Og vi har valgt en utrolig heldig dag (pinsesøndag). I den gamle bydel er man ved at gøre klar til det store festspil, som viser sig at være et sandt skue. 
Læs mere om det historiske festspil Der Meister
trunk.
Selve byen er utrolig flot. Og man forstår godt, at den er så kendt for sin velbevarede middelalderarkitektur - bymur med tårne og vægtergang.
Mange gamle flotte bindingsværksbygninger, kirker og offentlige bygninger i gotik og renæssancehuse. Og med gadespillet, der udspilles overalt indenfor bymuren i den gamle bydel, føler man sig hensat til middelalderen.
Overalt i byen støder man på rester af flere forskellige bymure. De yderste er fra 1300-årene. Vægtergangen er næsten komplet med mange spændende synsvinkler. Brug den til en travetur rundt om byen og nyd den flotte udsigt over området sådan lidt fra oven. Rothenburg blev grundlagt i 900-årene, da en lokal hertug byggede et slot ved floden Tauber. 
Efter at have overværet det store optog Kl. 15 kører vi tilbage til campingpladsen. Der er 28 gr. i skyggen - hjemme regner det.  
Rothenburg ob der Tauber er virkelig et besøg værd. Byens hjemmeside giver gode oplysninger. 

Vi havde egentlig kun planlagt at bruge et par dage i Franken området. Men campingpladsen er fuldstændig booket op på grund af ferie og pinse, så vi tager en ekstra dag, for at undgå problemer med at finde en ledig plads næste sted. 4 dage bliver det til.
Der er vinfest i Ochsenfurt, vores naboby på den anden side af floden, så den oplevelse tager vi lige med. Stort telt ved floden, fadøl, orkester og underholdning. Også på campingpladsen er der underholdning. Fra amfiscenen, der ligger tæt ved floden, hører vi om aftenen orkestermusik. Det viser sig at være et stort og velspillende orkester, der underholder i flere timer. Folk siver langsomt til og nyder den flotte, lune aften og en fadøl, mens mørket falder på. Enkelte har fyrværkeri med. 
Vores sidste aften i Franken området.

   

Füssen området

Camping Bannwaldsee

Næste morgen kører vi fra Würzburg til Füssen ad motorvej A7. En tur på få timer. Men man kan også vælge at køre ad  ”Romantische Strasse”, der er ca. 350 km lang og går gennem nogle af Sydtysklands smukkeste middelalderbyer.
Motorvejen slutter ca. 25 km fra Füssen, og vi kan nu se Alperne, der står med sneklædte tinder i horisonten. Et flot syn. Vi følger skiltene mod Füssen og derefter mod Schwangau. Ca. 5 km efter Füssen er vi i byen Shwangau. Her kan man dreje til venstre og komme til Campingplatz Brunnen ved Forggensee. Vi vælger at fortsætte ligeud, og snart kommer vi til en anden plads ved en anden sø. 
Camping Bannwaldsee. Stor og meget flot. Udsigt til søen og til bjergene. Søen er en fin badesø med rent og klart vand, og der bliver hurtigt dybt. Der er badebro og en lille stenstrand og et livligt lystfiskerliv. Så vi må have snorklerne frem for at beundre alle fiskene, der er så utrolig mange af. 
Bjerget, vi har udsigt til, hedder Tegelberg. De mange faldskærmsflyvere ser ud til at starte derfra. 
Der er et par km til den anden campingplads ved Forgensee. Denne sø er kunstig og mangler vand til midten i juni. Hele vejen rundt om søen er anlagt en 32 km lang cykelrute.
Her er utrolig flot, og det er en fornøjelse at cykle rundt i området. Der er cykelstier i en god afstand fra hovedvejen, og overalt er der en formidabel udsigt.
Der er mange steder inden for kort afstand, som er værd at besøge. Har man ikke cykler med, kan de lejes på campingpladsen.

      
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Bannwaldsee ved campingpladsen Udsigt mod Neuschwanstein fra området ved Bannwaldsee Udsigt mod Tegelberg fra området ved Bannwaldsee Neuschwanstein set fra Marienbrücke
 

Neuschwanstein
Eventyrslottet Neuschwanstein er Sydtysklands største turistmagnet og ligger få km fra campingpladsen på kanten af Alperne. Slottet har været model til Disneys eventyrslot. Efter at have cyklet lidt rundt i omegnen den første dag, er det nu målet for vores udflugt. 
Der er en fin cykelrute igennem skoven og forbi svævebanen til Tegelberg, inden vi kommer til den lille by Hohenschwangau. Her er man ikke i tvivl om, at slottet er en turistmagnet. Store parkeringspladser (gebyr) og billetudsalg til guidet rundvisning på slottet. Der er ca. 1,5 km/en halv times drøj spadseretur OP til slottet. Alternativerne er bus, hestevogne, gå eller cykle. Vi vælger cyklerne. Det kræver "lidt" anstrengelse at nå op til dette fantastiske bygningsværk, der rejser sig højt over landsbyen Hohenschwangau, men det er bestemt anstrengelserne værd.
Og det er noget af et slot. Kitsch eller kunst. Fantastisk er det. Ludvig 2.'s slot kun ca. 150 år gammelt. Bygget i perioden 1869-1886. Målet var at skabe en borg taget direkte ud af Wagners operaer. De første tegninger blev udført af en teatermaler. Og det bærer det også præg af inden døre. Selv om bygningen er imponerende, er den kun en del af det oprindeligt planlagte. Blot en tredjedel var færdig, da kongen døde, og arbejdet blev standset.
Vi har betalt for en guidet rundtur, da slottet kun kan besøges med rundvisning. Vi holder os i bagtroppen, for vi kan alligevel ikke høre, hvad der bliver sagt. Så er der også bedre plads til at se sig omkring - og der er masser at kigge på. Teatermaleren har været flittig. Men man skal være hurtig, for næste turisthold er lige i hælene. Rummene er pragtfuldt udstyrede, malerierne forestiller temaer fra Wagners operaer. Og udsigten er betagende.
Efter rundvisningen i slottets indre, bør man spadsere op til Marienbrücke på slottets sydside. Broen er en ingeniørbedrift fra 1866 og spænder over Pöllat slugten i en højde af 100 meter. Her er den flotteste og mest fotograferede udsigt til slottet. Udsigten derfra mod slottet og med søerne i baggrunden er utrolig flot.

   
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Udsigt fra Neuschwanstein mod Alpsee  Én af mange flotte udsigter fra Tegelberg Tandemspring fra Tegelberg med udsigt til Camping Bannwaldsee Neuschwanstein og Hohenschwangau med Alpsee i baggrunden

  

Hohenschwangau
Nedturen fra slottet Neuschwanstein er noget nemmere, og vi ender nede ved Alpsee, helt omgivet af bjerge og med udsigt til slottet Hohenschwangau
På fundamentet af en nedbrændt middelalderborg byggede Maximillian II i 1830’erne en sommerbolig i romansk stil og gav den navnet Hohenschwangau. Det var her, hans søn Ludwig som ung blev inspireret til sin romantiske tankegang - for senere langt at overgå sin far i fantastiske bygningsværker. På Hohenschwangau modtog Ludwig, Richard Wagner, der spillede for sin konge. 

Her ved den krystalklare Alpsee slapper vi af og nyder udsigten og beundrer de mange fisk i søen, mens vi tiltrængt får afkølet fødderne. Men vi må da lige se, hvad der er længere fremme. Og efter en flot cykeltur i skoven langs Alpsee kommer vi til den offentlige badestrand.

Tegelberg
I Schwangau findes en svævebane til Tegelberg, som er startsted for drage- og faldskærmsflyvere. Om vinteren er her mulighed for skisport. 
Så rygsækken bliver pakket, og vi cykler til dalstationen og tager svævebanen Tegelbergbahn op til toppen af Tegelberg i 1720 meters højde. Pris for 2 returbilletter er 30 EUR.
Der er en formidabel udsigt over hele omegnen, og der er gang i faldskærmsflyvningen og især tandemspring. Det ser faretruende ud, når de mister jordforbindelsen, men det må være en fantastisk fornemmelse at svæve rundt oppe over det hele.
En vandresti fører os endnu højere op, og det bliver udsigten bestemt ikke dårligere af. Nu kan vi se endnu mere. Det er svært at løsrive sig deroppe fra. Men der er andre ruter, man kan følge deroppe og nye udsigter. 
Vi ærgrer os lidt over, at have cyklerne stående ved dal stationen, for det ser ud til, at en vandrerute ender i nærheden af camping pladsen.

 

Füssen by
Füssen by er bestemt også et besøg værd. Specielt den gamle bydel og den mægtige borg - Hohes Schloss (opført 1322-1499), der tidligere var bispernes sommerbolig og i dag er domstol. Rigt dekoreret udvendig, som var det en kulisse til et teaterstykke. 
Rådhuset med Bymuseet Klosterhof St. Mang er indrettet i det gamle benediktinerkloster. Vi kigger kun i forhallen og bliver så fascineret af loftet. Flot dekoreret, men hovsa - en lille barnefod stikker ud af loftsmaleriet. Lidt specielt. Heraf bynavnet - måske.

Efter et par dage i Füssen området er det blevet tid til at tænke på den videre tur. Så vi går ind til den lokale Super Spar købmand ved tanken og køber et kort over Østrig og Norditalien. Får samtidig gode råd og rutevejledning og får indtegnet ruten. Det er en motorvej-fri rute, men velegnet til kørsel med campingvogn. Så det satser vi på. 
Næste morgen er vi egentlig klar til at tage af sted, men er tæt på at ombestemme os og blive på dette pragtfulde sted. Men vi er blevet lettere branket af solen på vores bjergtur dagen før. Så vi kan ligeså godt bruge dagen inde i bilens skygge.
Afsted mod den østrigske grænse få km borte. 
På en tankstation køber vi for en sikkerheds skyld en motorvejsvignette - et lille mærkat, der klistres på forruden af bilen, så man må køre på de Østrigske motorveje. 10 dage koster 7,6 Euro.

Straks efter Füssen er vi pludselig i Østrig, og vejen bliver hurtig smal og stiger ca. 8 % op mod Fernpass. Lige hvor stigningen slutter, ligger der parkeringsplads og restaurant, hvor det kan anbefales at stoppe og give sig tid til at nyde udsigten. Her kan man i det flotte vejr se lige over på Zugspitze, der med sine 2962 meter er Tysklands højeste bjerg. 
Undervejs igennem Østrig kigger vi efter en campingplads, men finder ikke én, der passer os. Og i løbet af kort tid er vi i Norditalien/Sydtyrol.
Vi kører Fra Füssen via Reute, Fernpass 1209 m, Imst 827 m, Landeck 816 m og Reschenpass 1510 m.

 
Links
www.frickenhausen.de Frickenhausen
www.ochsenfurt.de Ochsenfurt
www.rothenburg.de Rothenburg ob der Tauber
www.camping-brunnen.de Campingplatz Brunnen 
www.bannwaldsee.de Camping Bannwaldsee
360 gr. panorama fra Bannwaldsee  
www.neuschwanstein.com Neuschwanstein "eventyrslot"
www.hohenschwangau.de Hohenschwangau slot
www.tegelbergbahn.de Tegelbergbahn svævebane
 
Læs videre om Norditalien
 
Til Forside

Udskriftsvenlig side