Til Forside    

Udskriftsvenlig side

St. Croix
Dansk vestindiske øer
december 2011

    

Hvor rejser man hen på ferie i december? Til Nissernes Ø – selvfølgelig.
Vi bestiller billetter til Sct. Croix med afgang 14 dage senere - den 7. december. Hjem igen den 22. december og med lidt planlægning, er julen klaret.
10 timer med direkte fly, og vi står midt i et lille stykke Danmark med en dyster dansk historie med slavehandel og slaveri. Ikke ligefrem en solstrålehistorie.
Da vi lander, slår varmen lige imod os. Et steel pan band står lige udenfor lufthavnen og byder os velkommen med musik. Små busser holder klar til at transportere os de ca. 30 km til Christiansted og Caravelle Hotel, hvor vi bliver budt velkommen af miss Elsies søster – tror vi nok. En flot og farverig dame. Vi får et udmærket værelse på 1. sal med flot udsigt over havet og poolområdet. En ekstra seng, køleskab og mikroovn. Desværre ingen altan, men fløjdøre med et rækværk.
Da kufferterne er anbragt, går vi en tur på boardwalken langs havet, hvor byens hoteller med restauranter ligger. Her er meget fredeligt. Vi er sultne og slår os ned udenfor ved nabohotellet Holger Danskes restaurant Angry Nates. Vi bestiller en burger og nyder det lune vejr og udsigten over havet
Da kl. er 23 her og 04 dk tid, går vi trætte i seng.

De Dansk Vestindiske Øer
består af 3 øer - St. Croix, St. Thomas og St. Jan. Vi har valgt at tilbringe alle 14 dage i Christiansted på St. Croix.
De Dansk Vestindiske Øer hedder i dag US Virgin Islands eller Jomfruøerne og ligger lige midt i Caribien. Rundt omkring øerne ligger et væld af øer i forskellig størrelse. Mest kendt er nok øerne Haiti, Cuba, Jamaica og Porto Rico. Hovedstaden – Charlotte Amalie - ligger på St. Thomas. Størstedelen af befolkningen er af afrikansk oprindelse. USA’s præsident er statsoverhoved, men øerne har en guvernør, og der findes et parlament med 15 medlemmer. 
Her kommer årligt ca. 2 mio. gæster.
Øerne har været ejet af Holland, Frankrig, Spanien, Storbritannien, Malta og Danmark, inden vi i 1917 sælger dem til USA for bare 25 mio. dollars. Da er de efterhånden blevet en dårlig forretning for Danmark. Men USA er interesseret i øerne, da de ligger strategisk i forhold til Panamakanalen, og man vil forhindre Tyskland i at få kontrol over øerne midt under 1. verdenskrig.
Der er stadig bevaret rigtig mange af de danske stednavne og gadenavne på øerne. 

                           

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Governmentsbygningen

Christiansted

Bjerge Gade

Udsigt fra Protestant Cay

   

St. Croix
er den største af De Dansk Vestindiske Øer og den ø, hvor man finder flest minder fra den danske kolonitid. Dengang var det den rigeste af øerne, sådan er det ikke i dag.
Danmark køber St. Croix af Frankrig i 1733. Øen er en toldfri ø, så importeret alkohol, smykker og cigaretter sælges fra et væld af små butikker.
Øen er dannet som hævet havbund ved forskydninger i undergrunden. Her er ikke særlig bjergrigt, men grønt og frodigt. Højeste punkt ligger 350 m o. h..
I kolonitiden er der 300 plantager på øen, og i dag står ruinerne tilbage efter ca. hundrede sukkermøller. Da danskerne overtager øen, importerer man afrikanske slaver til plantagedriften af sukkerrør.
I de seneste 45 år er øens største private arbejdsplads det store olieraffinaderi Hovensa. Raffinaderiet er et af verdens største af sin art, men i februar 2012 lukker man ned efter år med store tab, og det fungerer nu som olielager. I dag lever øen hovedsagelig af turismen. 

     
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede

Solterrassen på Caravelle 

Christiansted

Christiansted

Christiansted

   

Christiansted
er en lille by med ca. 3.000 indbyggere og hovedbyen på St. Croix. En by med mange minder om den danske kolonitid. Christiansted er opkaldt efter Christian VI af Danmark-Norge i 1735.  
Der er et væld af velbevarede historiske bygninger fra den danske kolonitid.
Byen har stadig originale gadeskilte skrevet på dansk. Altid det danske navn øverst. Det er nemt at finde rundt i byen, for alle gader er lige og krydser hinanden vinkelret. Lygtepælene med de kaotiske ledninger er et kapitel for sig. Strømmen er da heller ikke helt stabil. Det hænder, at lyset pludselig forsvinder.
Mange af husene er bygget af danske mursten fra Flensborg eller København, som kommer hertil med skibene, som ballast på tilbagevejen, når de har sejlet sukker og rom den anden vej. Husene er bygget i en meget enkel stil og malet i alle mulige farver, dog er de fleste i lyse farver. Mange af dem har arkader eller buegange, så man altid kan gå i skygge og tørvejr. Og regnvejr skånes vi ikke for. Vi får faktisk en del byger, men varmen er der stadig, og bygerne er som regel hurtig overstået.
Mange tror, at det aldrig regner på øerne, men det er ikke sandt. St. Croix har i gennemsnit ca. 1200 mm nedbør årligt. Dog falder det meste på øens vestside. I Danmark nøjes vi med godt 700 mm. Til gengæld har St. Croix ca. 3000 solskinstimer, hvor vi i Danmark har noget mindre med ca. 1500.
Et langt koralrev afspærrer bugten mod det åbne hav, og der er kun en lille indsejling åben. Dette gør, at ingen store krydstogtskibe anløber Christiansted. Og det er vi godt tilfredse med. Hvor koralrevet ligger, ses tydeligt på bølgernes hvide skumtoppe.

   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Christiansted Christiansted Christiansted Christiansted
 

Den første dag må vi selvfølgelig ud for at kigge på byen. For enden af boardwalken kommer vi til det flotte Fort Christiansværn.
Hele området ved havnen har mange levn fra danskertiden. Pakhusene, Vejerhuset og Toldboden fortæller spændende historie fra 1800-tallet, hvor handel med danske varer, slaver og sukker var på sit højeste. I Steeple Building, den tidligere danske kirke, er der i dag indrettet museum.
 
Herfra går vi op mod byen. Vi går op til 3. gade efter King Street, parallelt med kysten og kommer til Bjerge Gade. Her ligger Victor Borges tidligere sommerresidens, som bliver ødelagt af orkanen Hugo i 1989 sammen med 80% af husene på øen. Huset bliver herefter solgt og genopbygget. Flot gult hus med grønne skodder. Lige overfor ligger også et flot nybygget eller nyrenoveret hus i danske teglsten og PH-lamper på arkadegangen. Det danske flag vajer – omend lidt laset – fra huset. Andre huse i nabolaget er knap så flotte, men det er et spændende område. Overalt er der rigtig frodigt med masser af vilde blomster.  
En bil med et juletræ på taget drøner forbi. Næsten helt hjemligt her midt i december.
Vi ender rundturen nede ved den offentlige strand tæt ved vandflyverterminalen. Her ligger masser af store konkylier, som jeg har lyst til at tage med hjem, men det må man jo ikke. På det grønne område ved stranden går der heste og, som overalt i byen, er der høns. Tilbage på værelset pakker vi badetøj og frokost og tager båden over til den lille ø Protestant Cay.

        
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Caravelle Hotel RumRunners RumRunners gæstekrabbe RumRunners

  

Caravelle Hotel 
Vi har valgt at bo på Caravelle Hotel lige midt i hjertet af Christiansted direkte ved havnefronten og boardwalken, og få minutter fra Fort Christiansværn og alle de historiske bygninger. Et hyggeligt og charmerende hotel. Ganske vist er det ved at trænge til at blive frisket op, men er det godt nok til Lars Lykke, er det også ok til os.
I restauranten RumRunners indtager vi de fleste morgener vores morgenmad.
Amerikansk morgenmad – kolesteroltallet er på hård prøve, men vi sidder med en flot udsigt, mens krabberne drøner rundt på gulvet. Kaffe får vi rigeligt af, men man bruger også kun halvt så mange bønner, som vi er vant til.
Vi sidder næsten med fødderne i vand, mens de flotte røde krabber kigger frem bag klippestykkerne, der adskiller gulvet og havet. Flere morgener er der bølgeskvulp og vand på gulvet ved de yderste pladser. Men det er jo netop charmen.
Udsigten kan man slet ikke få nok af. Om morgenen syder der af aktivitet på boardwalken, når bådene gøres klar til at sejle på udflugt. Lidt længere henne er vandflyverne ved at starte op. Og travlt har vi jo ikke. Morgenmad tager den tid det tager.
Hotellets solterrasse har byens bedste udsigt med en beliggenhed oven på RumRunners.
Ganske vist har vi ingen strand uden for døren, men det opvejes af den skønne beliggenhed og hele atmosfæren. Der er udsigt over havet og til den lille ø Protestant Cay, hvor der er en dejlig strand.
Lige uden for RumRunners hænger der et webcam med udsigt til Protestant Cay og boardwalken. Så vi vinker lige til dem derhjemme. http://www.gotostcroix.com/live
Der er frit internet på hotellet.

 

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Protestant Cay Protestant Cay krabbe Protestant Cay Protestant Cay

 

Protestant Cay
Her tilbringer vi en del af ferien. En lille båd sejler i pendulfart over til den lille ø, hvor der er en rigtig fin strand. Båden afgår på boardwalken lige neden for Fortet. Turen tager ca. 2 minutter og koster 5 dollars for en returbillet. Du kan leje liggestol og parasol eller bare smide dig i sandet under en palme. Café er her også samt mulighed for omklædning.
Vi slapper af i liggestolene, mens julemusikken fra strandbaren er tilsat lidt caribisk stemning. En påmindelse om virkeligheden, der venter. Og så ryger der pludselig en kokosnød ned med et ordentligt dunk fra ”vores” palme. Morale – læg dig aldrig under en kokospalme med modne kokosnødder. Den rammer heldigvis ingen, men den herre, der lige er gået, har været i farezonen.

Det trækker op til regn med meget flotte farver over havet og fortet. Pelikanen kigger jævnligt forbi og styrtdykker efter fisk, og den flotte hvide snehejre spankulerer upåvirket sin strandtur. Mange steder er stranden levende. Tror først, at det er øjnene, der driller, men opdager så, at små krabber har huller i stranden. Én af dem er i gang med at trække en lille fisk med ned i hullet, men en enkelt bevægelse i nærheden får dem til at fare retur i hullet med raketfart.
Der er mange flotte fisk at se, hvis man stikker hovedet under vand og svømmer lidt rundt.
Selv om det småregner, holder vi stand, for der er stadig dejlig lunt. Da de andre giver op, efterhånden som regnen tager til, rykker vi ind under en af de faste parasoller. Der er et rigtigt flot lys på den mennesketomme strand. Og så kommer tørvejret, inden vi sidst på eftermiddagen tager båden retur.
 

Den danske kirkegård
På vores mange ture rundt i byen kigger vi selvfølgelig også ind på den danske kirkegård, der ligger i den vestlige ende af byen, bag den engelske kirke. ”Vores” supermarked - Jiffy Mart -ligger tæt ved.
Kirkegården ser lidt forsømt ud. Den danske afdeling ligger nede i et hjørne. Navnene er danske og stenene også.

 

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Steel Pan band Christiansted Bådparade

 

Bådparade
Den anden lørdag i december afholdes den årlige bådparade. I år foregår det lørdag den 10. december. Så vi må ud for at kigge på festlighederne og går en tur forbi fortet. Midt på dagen er folk allerede ved at ankomme og har sat stole op på boardwalken og på det grønne område ved fortet.
Hele Dronningens Tvær Gade står i festens tegn. Høj julemusik tilsat caribiske rytmer. Alle står og rokker med til musikken. Byen er julepyntet og butikkerne har åbent længere end normalt. Hele dagen er der underholdning, og i de nærliggende gader er der madboder. Musik er der overalt. Dejlig stemning.
Lige neden for hoteller er der underholdning af Steel Pand Band og Mocko Jumbie dansere – maskerede mænd på flere meter høje stylter. Vi går op på solterrassen for at have 1. parket lige bag dommerpanelet. Den anden solterrasse er optaget af TV, så der er gang i det hele.
Kl. 18 bliver bådparaden skudt i gang af 4 fly, der flyver lige hen over os.
Flotte julepyntede skibe med musik og lys sejler fra lystbådehavnen og langs boardwalken. Nr. 20 vinder flot.
Aftensmad indtages på RumRunners, da alle skibene har sejlet 1. runde.
Flot fyrværkeri afslutter en festlig dag.

Næste dag bærer byen præg af, at det er dagen derpå. Det flyder med affald overalt, men oprydningen er i fuld gang. Vi møder en mand fra en båd, og han er meget, meget træt. Vi fortsætter ned til fortet. Også her er det store grønne område plettet af affald, men her var også rigtig mange mennesker i aftes med stole og picnickurve. Vi fortsætter ud af byen ad Hospitalsgade og følger kysten ud forbi havnen og Altona Lagoon. Flere steder er der picnicområder med bademulighed. Igennem et skovområde. Det bliver efterhånden en længere tur. Ret øde, men meget frodigt. Længere ude ender vejen og vi er ved en fin lille strand, hvor en ældre meget mørk mand stiger op af havet og snakker lidt. Vi har ikke fået væske med, så vi sveder på tilbageturen. Temperaturen ligger mellem 25-28 gr. det meste af tiden.
Vi pakker badetøjet og hopper på båden over til øen.

  
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Fort Christiansværn Fort Christiansværn Fort Christiansværn Fort Christiansværn
     

Fort Christiansværn
I Christianssted går vi den korte tur hen til Fort Christiansværn, som blev opført umiddelbart efter, at Danmark havde købt St. Croix af Frankrig i 1733. Fort Christiansværn er byens vartegn fra 1749. Kanonerne peger direkte ud til Gallows Bay, for at holde pirater og fjender borte. Men fortet har nu aldrig været i brug og ville heller ikke holde længe. Udenfor står et flot dansk skilderhus på samme sted, som det stod for mange år siden. Det koster 3 dollars at komme ind og se fortet, og man får udleveret en danskskrevet guide.
Der er en fantastisk udsigt fra fortet, og alt virker idyllisk. Hvilket det bestemt ikke har været, når man læser beskrivelserne på plancherne. Hundredvis af danske soldater har boet her. Fortet rummer oprindeligt både de militære lokaler, kirke og guvernørbolig
Efter besøget sætter vi os på en af de mange bænke under det store flamboyanttræ med den enorme krone. Studerer folkelivet, hønsene, skibene og flyene. Driver den af.
De vilde høns er efterkommere af de brune italienere, som de danske soldater bragte med herover.
Har læst at der er et slavemuseum lige overfor, hvor der blev holdt slaveauktioner. Men det er der nu ikke. Vi nyder udsigten til de flotte bevarede danske bygninger. Vejerboden fra 1856, hvor man kontrollerede og vejede rom, sukker, tobak og hvad der ellers bliver sendt til Europa, for at fastsætte tolden.
Toldboden med den smukke trappe er under restaurering, opkræver toldpenge til den danske stat fra 1760 til 1878.
På tilbagevejen går vi forbi Governmenthuset i Kongensgade, hvorfra Peter von Scholten i mange år udfører sit embede.
En rigtig flot bygning. Oprindelig er det 2 huse, som Peter von Scholten får bygget sammen og laver en imponerende hovedtrappe, hvor der står et dansk skilderhus. En gave fra den danske stat i 1967 – 50 år efter salget.

       
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Vandflyver Buck Island I nærheden af Christiansted Christiansted
 

Udflugter
Vi kan jo ikke sidde på en bænk og kigge ud over havet hele ferien, så efter morgenmaden går vi hen til vandflyverterminalen og køber 2 returbilletter til Charlotte Amalie på St. Thomas. Pris i alt 359 dollars. Afgang kl. 7.30 i morgen tidlig.
Vi fortsætter indkøbene med at købe en bådtur til koralrevet ved Buch Island - afgang kl. 12.30 samme dag. Pris 136 dollars i butikken ved siden af hotellet. Snorkeltur på revet ved Buck Island.

Buck Island
Katamaranen ligger lige nedenfor hotellet, så det kan ikke være nemmere.
Vi sejler først ind til Hotel Buccaneer og tager en familie på 4 med. Så vi bliver lige 6 voksne og 2 børn og 2 besætningsmedlemmer. Lige nok til en tur, så der er god plads. Buck Island, der er nationalpark, ligger et par km ud for øens nordspids.
Vi kaster anker tæt ved en superflot sandstrand på Buck Island for at afprøve vores snorkeludstyr, inden vi skal ud på det dybe vand. Der er snorkler og fødder til at låne. Vi mangler kun fødder, og vi har desuden taget vores korte våddragter med.
Selv om vi lægger til tæt inde ved stranden, er der store bølger at forcere for at komme i land. Vi snorkler lidt omkring i ca. 1 time, før vi kravler ombord igen og fortsætter ud til koralrevet på den anden side af øen. Havskildpadderne er her også.
Her springer en guide i vandet og svømmer en runde med os. Der er ret kraftig strøm og bølger, så det er med at holde øje med guidens røde bøje. Her er flot, men ikke særlig farverigt. Lidt skuffende. Vi svømmer rundt i ca. 1 time. Jeg holder mig i nærheden af Palle, indtil han får øje på en pæn stor haj. Da sætter jeg turbo på finnerne og er hurtigt oppe på båden igen. Drengene har også set hajen og er vendt tilbage til det sikre. Sejlturen tilbage er en rigtig flot tur.
Tilbage på hotellet går Palle op og henter Black Strap Rum og gulerodskage. Begge dele er rigtig gode.

     
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Charlotte Amalie Charlotte Amalie 99 Steps Charlotte Amalie Charlotte Amalie
 

St. Thomas – Charlotte Amalie
Op kl. 6. Vi skal være ved vandflyveren 6.45. Og det når vi.
Vi skal oplyse vores vægt, da vi tjekker ind, så vi kan blive fordelt i det lille fly. Afgang i dejligt vejr kl. 7.30. Vi kan være 15 passagerer i flyet, og det er en rigtig flot tur og en spændende oplevelse. Der er ca. 70 km til St. Thomas – 20 min. med vandflyver.

Lander i havnen midt i Charlotte Amalie, øernes hovedstad, der er opkaldt efter en dansk dronning af samme navn, der var gift med kong Christian 5. Her bor ca. 50.000 indbyggere. St. Thomas er en vulkanø og derfor meget kuperet. Interessant er det, at øen også var hjemsted for pirater, hvor også danskere og nordmænd deltog sammen med piraterne. De største danske pirater var endda de første danske guvernører.
Ved en markedsplads bliver vi kontaktet af en herre, der vil sælge en ø rundtur. Men hans tur er for lang. Vi har allerede travet rundt og skal være tilbage ved vandflyveren kl. 14. Det er der råd for - han kalder på en anden, der vil køre en ø rundtur på 1,5 time for 60 dollars. Vi slår til og er spændt på at se bilen. Men den er nu ok, og det er også en flink chauffør, der gerne vil snakke. Han kan slet ikke forstå, at vi sælger øerne for 25 mio. dollars i 1917 og gentager det igen og igen.
Vi passerer 2 krydstogtskibe, der ligner højhuse med terrasser, inden vi er ude af byen.
Chaufføren viser os, hvor de rige bor, og hvor de lokale bor. Han bor dog ikke selv i det lokale område, for det er et hårdt kvarter. Man har også ”bad boys” her, selv om det ser idyllisk ud. Et dansk ægtepar bliver udsat for et røverisk overfald i Charlotte Amalie i vores ferie og må rejse hjem.
Vi gør stop et par steder, så vi kan tage nogle billeder. Kører lige en lille tur ind omkring Hotel Ritz og ud igen. ”Så kan I sige, at I har været der” siger vores vittige chauffør.
Magens Bay er kåret som én af de ti bedste strande i hele verden. Vi ser den desværre kun på afstand.
Holder ved en hæveautomat, inden vi kører tilbage til P-pladsen ved Downtown, hvor turen startede. Også her i Charlotte Amalie er der mange danske gadenavne.

     
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Charlotte Amalie Charlotte Amalie Charlotte Amalie Magens Bay
  

På havnefronten kigger vi på den flotte Senatsbygning med den gamle paradeplads, hvor Dannebrog bliver strøget den 31. marts 1917, da øerne bliver overleveret til USA.
Ikke langt herfra ligger det rødmalede Fort Christian, der er under restaurering siden 2005.
Spisepause på Pizza Hut. 10 dollar for buffet med pizza, salat og cola. Vi spiser det bedste vi har lært. Slet ikke dårligt.

Charlotte Amalie ligger på en bjergside. I den højtbeliggende Kongensgade ligger det julepyntede Governmentshus fra 1867 med et dansk skilderhus. Mange af sidegaderne er trappegader, der er bygget af danske mursten. Ved siden af Governmentshuset er der en flot hvid trappe, som vi går op ad. Udsigten bliver flottere, jo højere vi kommer op. Kigger ind til Blackbeards Castle – et vagttårn, der blev bygget af danskerne i 1679, for at holde øje med fjendtlige skibe. Ifølge legenden blev tårnet brugt af den berygtede pirat Edward Teach, også kaldet Blackbeard, til at holde øje med skibene, der sejlede ind i havnen.
Nedturen går via den mest kendte ”99 Steps”, som dog rent faktisk har 103 trin. Vi tæller dog ikke efter. Nedad har vi den flotteste udsigt over byen og havet.
Ved posthuset står der gyselige juletræer, men indenfor er der flotte farvestrålende vægmalerier. I området ligger mange af de gamle pakhuse, som nu er indrettet til forretninger. Mellem Strandgaden og Dronningensgade ligger der hyggelige og smalle stræder, der mange steder er overdækkede. Overalt er der juvelerbutikker i trængsel, og der er masser af kunder. Alle forretninger forsøger at lokke os ind, og der er et mylder i gaderne. Farvestrålende taxaer med lad tilbyder fragt tilbage til skibene. Hovedparten af kunderne kommer da også fra skibene. For det er i Charlotte Amalie de store krydstogtskibe lægger til 3-4 gange om ugen. Ind om morgenen og afsted til aften. Den store handelsgade er Dronningensgade, der går parallelt med Strandgaden og fortsætter i Kronprinsens Gade. Her hører forretningerne op og boligkvarterer begynder. Først med pæne nydelige bygninger, lidt efter de mere ydmyge og spartanske huse. Vi går trætte ned mod terminalen, hvor hø
ns og kyllinger vader rundt i hallen, ligesom de gør alle andre steder.
På tilbageturen har vi næsten hele flyturen på video. Vi får pladserne nærmest cockpittet.
Dejligt at være tilbage til Christiansted.
Nu trænger vi bare til en tur i poolen. Spiser på RumRunners og sidder derefter ude på bænken og nyder udsigten over det blå blå hav og deler ferieoplevelser med hyggelige mennesker.

      
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Frederiksted Fort Frederiksværn Frederiksted Frederiksted
 

Frederiksted
er den næststørste by på St. Croix og ligger på øens vestlige ende 22 km fra Christiansted.
Det er noget blæsende i dag, så vi beslutter at besøge Frederiksted med en taxabus. Vi går op til markedspladsen ved posthuset, hvor der altid står lokale, der venter og snakker. I dag må vi ned for enden af gaden, for at fange en bus. Vejspærring ved Steeple Building, der renoveres.
Vi har fået oplyst, at prisen er 2 dollar pr. person, men jeg bemærkede, at nogle skulle give 2,5 dollars forleden dag. Vores chauffør vil ikke snyde os, men vi er også velkomne til at betale 3, grinede han. Flot tur på ca. 1 time.
Også her ligger gaderne vinkelret på hinanden, og også her er der nogle rigtig flotte huse, men ikke så store og flotte, som i Christiansted. Flot er Strandgaden, der har en buegang, der strækker sig gennem hele husrækken hen til Fort Frederiksværn.
Det er også her krydstogtskibe lægger til ved den lange mole. I Frededriksted ligger den ene af øens 2 dybe havne (den anden ligger ved olieraffinaderiet Hovensa), og ved den lange mole ligger i dag 2 store krydstogtskibe, og et sandt myldrer af mennesker er på vej i land. Der er masser af turistboder, musik og Mocko Jumbies (styltedansere) lige der, hvor gæsterne kommer i land ved det flotte rødmalede Fort Frederiksværn.
Den største seværdighed i byen er Fort Frederiksværn. Byen spiller en stor rolle i øernes historie. Det er her ved Fortet, at guvernør Peter von Scholten giver slaverne fri i 1848 efter et oprør. Allerede i 1792 forbyder Danmark, som den første nation, slavehandelen. Men det er bestemt ikke ensbetydende med, at der ikke er slaveri. Det er kun slavehandelen, der bliver forbudt. Der går desværre mange år, før slaverne er frie mennesker. England forbyder allerede i 1833 både handel og slaveri. Fortet er et besøg værd og giver stof til eftertanke. Så længe er det jo heller ikke siden, der blev handlet med slaver her. Der ligger dokumenter med navne og alder på slaver inde på museet.
Møder et canadisk ægtepar fra et af skibene, da vi studerer de kongelige platter inde i et møbleret værelse på museet. Folk er utrolig venlige, når de hører, at vi er danskere.
Vi køber lige en caribisk jule CD i museumsbutikken.
Traver en tur på den travle strandpromenade, hvor der er butikker hele vejen. Vi kigger lidt i sidegaderne, men her er ikke så meget at komme efter. Flere gange bliver vi spurgt om, hvilket skib vi er med.
Vi køber en burgermenu hos KFC og tager den med ned i det grønne område bag fortet med udsigt til en dejlig og velbesøgt sandstrand. Der er omklædningsrum og toiletter til fri afbenyttelse. Bølgerne er rimelig store, så jeg nøjes med stranden, mens Palle snorkler lidt. De fleste badegæster har ens lyseblåt håndklæde med – formentlig fra skibene. Efter badning og afslapning på stranden går vi længere ud langs kysten. Her ligger flere hyggelige ydmyge strandbarer. Et sted ved en klub, kommer en venlig herre ud og tilbyder os en rundvisning i klubben, da han hører, at vi er fra Danmark.
Tilbage til udgangspunktet og en taxabus tilbage. Chaufføren begynder med at spørge, om vi er fra bådene. Han lyder ikke, som han gider køre med os. Men det gør han dog. Han er åbenbart træt af vanskelige turister, kan vi høre ham fortælle til en bekendt. Hyggeligt at køre med taxabus og se alle de forskellige mennesker, der står af og på. Et langt stykke af vejen er der rimelig fladt. Mange steder er der grønt ”tag” over vejen, så frodigt er her. Meget flot.

Cruzan rum
I dag er der ikke længere nogen sukkerrørsproduktion på øerne, men der produceres stadig rom på Cruzan Rum Destillery, der har lavet rom siden 1760. Den mørke caribiske rom Cruzan Rum smager fantastisk. Og er der noget, der er billigt på St. Croix, er det rom.

    
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
"Regnskoven" "Regnskoven" Maghoniværksted Cane Bay
 

Sunny Isle
Det er skiftedag på hotellet i dag, så der er mange mennesker nede i forhallen, også miss Elsie, der synger en dansk julesang.
Spiser lidt sent amerikansk morgenmad på RumRunners, mens krabberne hygger rundt på gulvet. Derefter går turen op til posthuset for at tage taxabussen til øens shoppingcenter SUNNY ISLE.
Sunny Isle er ikke noget kæmpeområde, og det er ikke ovenud spændende. Dog er der et par sportsbutikker med gode varer. Vi køber hver 2 par cowboybukser på tilbud pris pr. stk. 16 dollars og 20 dollars. Selv om vi kigger indenfor i flere butikker, lykkes kun at finde noget Flightsim til 10 dollars. Så giver vi op.
Til frokost indtager vi (til en afveksling) en burger, inden vi tager taxabussen tilbage. Vi står af i udkanten af Christiansted ved et lille butiksområde - Christiansted Pueblo - og provianterer lidt i et udmærket supermarked. Og så på bussen tilbage. Egentlig ligger hotellet i gåafstand, hvis vi går ned mod kysten.
Et par timer i solen ved poolen. Henter en rum og cola og nyder den og solnedgangen fra solterrassen. Det er hårdt at være turist.

Ø-tur
Vi nyder vores rom og cola på solterrassen, mens vi ser solen gå ned over havet og ser boardwalken falde til ro. Der møder vi amerikanske Frank og dagen efter også hans kone. Vi har nogle dejlige oplevelser sammen i de kommende dage. De har tilbragt utallige ferier her, og kender derfor øen rigtig godt. 
Vi er inviteret på biltur i dag. Vi kører forbi det store olieraffinaderi, der ligger ude i nærheden af lufthavnen, og op til en Porto Rico restaurant, som udefra ligner absolut ingenting. Vi spiser en dejlig frokost. Kylling og suppe. Suppen er især god. Til slut et lille glas på husets regning.
Vi fortsætter til Frederiksted og drejer til venstre til en dejlig fredelig strand. Her snorkler vi efter glassten, som Nancy bruger til dekoration. Glasstumper, der er slebet af sandet. Vandet er dejlig varmt – faktisk varmere end luften.
Efter 1,5 time kører vi videre. Vi kører igennem Frederikssted, hvor der er helt øde i dag uden krydstogtskibe. Ud langs den anden strand, hvor vi var forleden og igennem den frodige regnskov. Ad små ujævne veje ender vi oppe hos en mand, der sælger træarbejde i maghoni. Der ser ret rodet og kaotisk ud deroppe, men her er mange flotte ting. Desværre sætter en overfyldt rejsekuffert nogle begrænsninger for indkøb. Vi køber en lille fiskefigur og får samtidig en frisk mangofrugt af den flinke maghonimand.
Vi passerer Lawaetz hus og kigger lidt omkring, indtil en vred mand råber efter os. Området er fantastisk frodigt. Vejene er noget hullede og enkelte steder er der en del vand på kørebanen. Men det er jo også regnskoven. Lianerne hænger ned over vejen og det ser fantastisk flot ud.
Ved Cane Bay gør vi stop lidt før solnedgang ved en farverig strandcafe "Off the Wall" og får øl og lime cocunut drinks. Og en lille én på husets regning kl. 18, når solen går ned, og der bliver ringet med klokken.
Derefter kører vi hjem til hotellet og afsætter en time til bad og omklædning. Kl. 19.30 kører vi alle fire til Blue Water Terrace og spiser store rib eye steaks og hvidløgskartoffelmos.

     
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Morgenmad Porto Rico Restaurant Mahi-mahi Suppe fra "Bryggeriet"
  

Spisesteder
På markedspladsen ved Posthuset. 3. gade til højre og et par bygninger henne ligger "Zeny" en lille lokal og ydmyg restaurant, der er ret billig. 31 dollars for 3 øl, 2 x salat, 2 x ris/kartoffelsalat og ”klipfisk”. Dejlig mad uden at være prangende og med en snakkesalig madmor. Vi er nu også de eneste kunder i restauranten, måske fordi vi kommer lidt sent.

Angry Nates får vi Caribisk kylling. Et dejligt måltid. Et julekor besøger restauranten og synger lidt julesange. Hvilket bestemt ikke trækker ned. Hyggeligt. Seafood pasta samme sted kan også anbefales. http://www.holgerhotel.com/angrynates.html

Restaurant Blue Water Terrace. Vi kører ud forbi Buccaneer Hotel og noget længere ud langs kysten ved Cotton Valley og Yellow Cliff Bay. Her har man et kæmpe juletræ – ægte endda.
Vi får mahi-mahi fisk, flødespinat, søde kartofler og konkylie. Det smager rigtig godt og det er meget store portioner. Kan varmt anbefales
Mahi-mahi er en guldmakrel, en stor og flot gullig fisk, som vi flere gange ser blive båret i land nede på boardwalken. Kan blive op til 50 kg.
Desværre er det mørkt begge gange vi besøger Blue Water Terrace, så vi går glip af den flotte beliggenhed. www.bluewaterterrace.com
Også RumRunners Mahi-mahi kan anbefales.
 
På Fort Christian Brew Pub får vi en dejlig suppe - http://www.fortchristianbrewpub.com/

Praktiske oplysninger  
Vandet i vanhanerne kan drikkes, selvom det smager lidt kloret, men koldt er det ok.
Mobiltelefon. Har du en gammel telefon, så vær opmærksom på, at den måske ikke virker i USA.
Der er venstrekørsel på øerne, og rattet sidder også i venstre side.
I receptionen får du en gratis adgangskode til internettet.
Drikkepenge 20 %. Det er som regel indregnet.
Prisniveauet er næsten som i Danmark (bortset fra rom)
Med en spænding på 110 volt er det ikke alle elektriske apparater fra Europa, der kan bruges i. En adaptor får din hårtørrer til at virke, men den kører på halv styrke. Køb evt. en ny hårtørrer derovre, hvis der ikke allerede er én på dit hotel. (ingen på Caravelle)

Film: "Peter von Scholten"
”Nissernes ø” julekalender 2003
Bog: "Slavernes øer" af Thorkild Hansen

     
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Fort Christiansværn Udsigt fra Protestant Cay RumRunners - Holger Danske i baggrunden "Zeny"
    

Vi har pakket og går en sidste tur op i byen, inden vi skal forlade vores værelse. Her møder vi en cubaner, som vi talte med på RumRunners forleden. Han sidder og "limer" (lokalt udtryk) på en stol og vil gerne snakke, for ingen har jo travlt her. Og han har meget spændende at berette. Har været skolekammerat med Fidel Castro og er jurist ligesom han. Flygter til USA og transporterer flygtninge fra Cuba til Miami. Desværre har vi for travlt til at høre hele hans livshistorie, for vi skal være ude af hotelværelset 10 min. senere og må desværre sige farvel.

I lufthavnen er der lang kø, da kun en enkelt PC virker. Det tager 1,5-2 timer, før vi bliver lukket igennem. Men der er ikke noget, der haster, vi når det selvfølgelig. Et steel Pan Band i hallen løfter lige stemningen, så alle står og vrikker, rokker eller vipper med foden til rytmerne.
Efter 9 timer lander vi i Billund. Slut med slow motion. 2 dage til juleaften. Vi når det nok.

St. Croix er et dejligt sted og kan ikke sammenlignes med andre steder. Stemningen, menneskene, det flotte azurblå hav. Og temperaturen er perfekt 25-28 gr. aldrig koldt og aldrig for varmt. Og man føler sig meget velkommen. Vestinderne er meget glade for danskerne og vores fælles historie. Hvilket man ikke helt forstår. Har man ikke været interesseret i den historie tidligere, bliver man det måske efter en tur til de tidligere danske øer.
Det har været en superdejlig og afslappende ferie på St. Croix, der varmt kan anbefales.
Christansted og Caravelle Hotel var det rigtige valg for os.

    
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Christiansted Christiansted RumRunners Farvelsuppe på boardwalken
 
Til Forside

Udskriftsvenlig side