Til Forside 

Udskriftsvenlig side

Brugge - Normandiet - Mosel
Campingferie juni 2005

 

 

  

Hvorfor egentlig tage til Normandiet på ferie? Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det ofte regner, og de store attraktioner er noget med krig og kirkegårde. Samt et gammelt mørnet vægtæppe i Bayeux. 
Alligevel er målet for vores campingferie i år Normandiet – via Tyskland, Holland og Belgien. For jeg har jo slet ikke nævnt de brede sandstrande og det gode køkken med camembert, fisk, skaldyr, cider og calvados.

Lørdag den 25. juni kører vi hjemmefra i let regn. I Nordtyskland bliver det til kraftig regn og langsom kørsel. Efterfølgende stau i flere timer p.g.a. vejarbejde.

 

Klik - for større billede

Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Camping De Marshoeve Blankenberge Pier Ost Blankenberge
  
Holland
Ved aftenstid passerer vi grænsen til Holland ved Gildeshaus ved Bad Bentheim.
Vi fortsætter indtil Apeldorn og drejer derefter ind på A50 mod syd og vælger afkørsel 23 Loenen/Eerbeek.  
Den første campingplads er desværre lukket for i dag, så vi drager videre. Vi har op til flere tykke campingbøger med, så vi er godt hjulpet.
Det lykkes os dog alligevel at finde en plads, der ikke står i Guiden.
Vi kommer til Camping De Marshoeve - www.marshoeve.nl
Også her er lukket, men her er man mere samarbejdsvillig. Bare vent i baren, siger den flinke bartender. Vi er blevet godt tørstige og snupper en kold fadøl til at skylle motorvejsstøvet bort. Restauranten er et hyggeligt gammelt lokale med en masse udsmykning. Udstoppede dyr og gamle billeder.
Her tales kun hollandsk og alle skilte står på hollandsk. En velholdt plads, med flotte sanitære faciliteter, flotte hytter og de flotteste små huse.
Vi når en lille travetur op i byen inden sengetid. Og se hvilke haver man har her. Velplejede og frodige. Græsplæner sirligt klippede og aldrig set ukrudt. Hækkene er snorlige og blomsterne overdådige.
Fra Camping De Marshoeve er der ca. 20 km til Hoenderloo - National Park de Hoge Veluwe og det verdensberømte og meget flotte Kröller–Müller museum, der har en fantastisk samling af Van Gogh malerier. Et besøg værd. www.hogeveluwe.nl
 
Belgien
Efter en enkelt overnatning kører vi mod Antwerpen ad A16. Vi har besluttet at køre til Brugge og finde en campingplads.
I Antwerpen kører vi efter Brugge og Gent. Egentlig var det meningen at tage motorvejen A14-E17, men navigeringen smutter, og vi kommer på N49-E34. Begge veje fører dog til Brugge. En udmærket hovedvej, og den nemmeste vej til den campingplads vi undervejs finder ud af ligger i udkanten af Brugge. 
Vi kører ind til Brugge ad N9, og kort før centrum – ved et vandtårn – ser vi campingskiltet på modsatte side ved et lysreguleret kryds.
Camping-Memling
ligger ca. 2 km øst for Brugge centrum.
Kørselsvejledning: www.camping-memling.be  
 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Brugge - Markt torv Brugge - Burg torv Brugge Brugge - Markt torv
 

Brugge
Brugge er hovedstad i den belgiske provins Vestflandern. I den gamle bydel er der 45.000 indbyggere og inkl. forstæder er her ca. 120.000.
www.trabel.com/brugge.htm
Det var til Brugge to kendte historiske personer flygtede for ca. 350 år siden. Corfitz Ulfeldt og hans hustru Leonore Christine tog straks til Brugge, da de blev løsladt fra Hammershus på Bornholm i 1661.
I middelalderen var Brugge både en vigtig og en rig by, men Reie floden tørrede ud, og flodtrafikken der bragte rigdommen til byen gik herefter til Antwerpen. Men de rige købmænd og borgere byggede smukke huse, der heldigvis står den dag i dag.

Navnet Brugge betyder bro, og dem er der rigtig mange af her. Byen er forbundet med havet af en ca. 14 km lange Kanal, der går til havnen i Zeebrugge.
Det tager ca. 10 min. på cykel fra campingpladsen og til centrum af den flotte gamle by. 
Den gamle bydel i Brugge oser af historie. Her er smuk arkitektur, snævre brostensbelagte gader, flotte gavlhuse og hyggelige spisesteder. Store torve. Burg og Markt
På Burg ligger det smukke rådhus og domhuset. 
På Markt finder man det over 80 meter høje ottekantede Belfort bytårn.
Men det er kanalerne Brugge er mest kendt for. Så en bådtur på kanalerne må vi have. 40 minutters rundtur på kanalerne inkl. guide. Den flamsktalende guide taler engelsk med en rullende accent, så man ganske facineres. Det er en rigtig flot tur, og vejret er i det lune hjørne med høj sol.
Vi slutter byture
n med en belgisk øl på en kanalcafé. Leffe Bruin og Kriek.
Leffe Bruin er en rund og velsmagende mørk Ale med kraftig skum.
Kriek er en ung øl, som får tilsat kirsebær under gæringen og har en meget frisk smag. 
Hvad Frankrig er for vinen, er Belgien for øllet. I Belgien laver man god øl, og der er 4-500 forskellige slags at vælge imellem og hver øl har sit eget glas. Det er forholdsvis dyre øl, men procenterne er der til gengæld ikke sparet på.

Om aftenen spiser vi på en af de mange restauranter på torvet Markt. Belgiens nationalret er muslinger og fritter, så det skal vi have. 
Fiskesuppe, 1 kg hvidvins/øl dampede blåmuslinger. Vafler med chokolade og vafler med frisk frugt til dessert. 
Maden er god og udsigten til det store torv er prisen værd. Hestevognene, der transporterer turisterne rundt, og de flotte gamle bygninger og alle tårnene. Cyklisterne suser af sted over pladsen. Den høje model, hvor man sidder med rank ryg og kigger sig omkring. Bilerne er svære at få øje på.
Det er ved at blive halvmørkt kl. 22.30, så vi begiver os på en tur rundt i byen. Idyllen er bestemt ikke mindre om aftenen.

Ved kysten ligger de store badebyer på række. Vi kører først til Zeebrugge. Et hurtigt kig på stranden og videre til Blankenberge.
Parkerer i centrum og går efter Pier ost. Lang strandpromenade og en enorm bred strand. En restaurant/café er bygget for enden af en 350 m lang gangbro/promenade, som ved højvande ligger ude i vandet. Vi sætter os i solen og læsiden og nyder den flotte udsigt over havet og stranden.
På strandpromenaden er der et mylder af mennesker. Skolebørnene er på udflugt, lige før skoleferien begynder.
Hele kysten er tæt bebygget med store hoteller. Og butikker med det sædvanlige ligger langs promenaden. Lejlighedsbyggeri i massevis og flere under opførelse. De ligger meget tæt. Der er virkelig kamp om at ligge tæt ved havet. Kønt er det ikke. 
Stranden er opdelt i adskilte afsnit med navne som Ingrid, Joyce m.v. Så man kan finde rundt. Her kan man leje liggestol og parasol og finde læ for vinden.
Hver sommersæson kører sporvognen "Kusttram", langs den 65 km lange kyststrækning fra Knokke til De Panne ved den franske grænse. Turen tager ca. 3 timer med stop i alle byerne.
Vi opgiver Ostende. Den ligner en storby, så vi nøjes med at kigge på havneområdet og derefter tilbage til Brugge.

  
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Camping Plage Stranden ved Camping Plage Stranden ved Cabourg Cabourg
  
Frankrig - Normandiet
Efter 2 overnatninger tager vi afsked med Camping Memling i Brugge og kører mod Rouen og Normandiet. 
Normandiet ligger i nordvest Frankrig og har kyst ud til Kanalen og Atlanterhavet. 
Navnet Normandiet stammer fra ”Les Normands” mændene fra nord. Ak ja – også her har vikingerne hærget og regeret. Rollo var den nordiske vikingehøvding, der erobrede Normandiet for over 1000 år siden.
Vi følger kysten forbi Calais og Boulogne. Flade landskaber afbrudt af seje bakker. En enkelt regnbyge skal vi også lige have. Lige før Rouen kører vi over på A29 mod Le Havre. Vi kører over Seinen på den imponerende og flotte bro, Le Pont de Normandie. 2 km lang. Danskbygget i 1995 og med udsigt til Le Havre, en af Europas største havnebyer. 
Normandiets nordlige kyst mellem Seinen og Ornes udløb hedder La Côte Fleurie - blomsterkysten. Her ligger badebyerne som perler på en snor. 
Ved afkørsel 29A forlader vi motorvejen og kører mod Cabourg. Vi har besluttet os for at kigge efter en campingplads her. 
Læs artikel i BT (11. 09 2004) af Marianne Eilenberger, og du vil helt sikkert også vælge Cabourg.
  
Camping Plage
I Cabourg udvælger vi Camping PlageAvenue Charles de Gaulle, efter at have konsulteret Guiden. 
Vi kører lidt rundt for at finde den, for der står Plage flere steder. Først efter et par dage går det op for os, at ”plage” betyder ”strand”.
Og Camping Plage ligger lige ved strand og hav. Vi vælger en plads længst ude mod havet og Strandpromenaden. Lidt højt oppe, og med en flot udsigt. Det blæser, men der er 34 gr. varme, så det er kun behageligt. Vi noterer os, at vore genboer har fasttøjret deres bord. Vinden er lidt temperamentsfuld - opdager vi snart. Vi kan ikke efterlade stole og vasketøj udenfor, når vi forlader pladsen. Det er så prisen for havudsigten. Sætter godt med pløkker i, for at holde på solsejlet.
Fra pladsen er der trapper ned til Strandpromenaden, som er adskilt fra stranden af en lav betonmur.
Indkøbsmulighederne ligger lige i nærheden. Et stort supermarked CHAMPION, ligger få minutter på cykel fra campingpladsen.
På campingpladsen er der pænt og ordentligt. Den yderste del før stranden, hvor vi bor, er et område, der ligger højt og uden træer. Resten af pladsen har nyklippede hække, der opdeler området. Masser af træer, som dog er er så beskåret, at de i øjeblikket ikke giver megen skygge. Der mangler ikke sanitære bygninger, men toiletterne er ret rustikke. Det koster en jeton a 1,2 euro at komme i bad. Dog er der nogle få, hvor man kan få et koldt brusebad, men ellers er de fleste uden vand, hvis man ikke har en jeton.
I forbindelse med campingpladsen er der en restaurant, hvor man kan hente morgenbrød. En anden mulighed er bageren i CHAMPION.
Hen på aftenen er der vindstille og kl. 21.30 er der stadig 27 gr. Og behageligt. Men det er kun den første dag. De efterfølgende dage er vejret meget alsidigt. Sol, regn, blæst. Hver dag - lidt af hvert.
 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Cabourg  Cabourg - Hovedgaden Cabourg  Cabourg 
  

Cabourg
er en turistby. Det kan ikke være anderledes med den store flotte strand, hvor flod og ebbe sørger for, at stranden forandres for hver time. De fleste turister synes dog at være franskmænd.
Strandpromenaden Promenade Marcel Proust går hele vejen langs stranden og byen. Og den er udelukkende for gående. Der ligger ingen butikker, som mange andre steder, og kun omkring Casinoet og Grand Hotel er der restauranter.
Langs stranden ligger de flotteste huse. Bindingsværk, stribede, ternede og med tag i tegl eller skifer. Tagene er enorme og små kviste er tilsat med rund hånd. De karakteristiske bindingsværkshuse er nordisk inspireret af Normannerne.
Byen er ikke stor, ca. 3.500 indbyggere, men den kan dog alligevel være lidt svær at orientere sig i, da gaderne i centrum er som halvcirkler med kasinoet som cirkelcentrum. Der er 2-3 halvcirkelgader, og fra centrum udgår der en bunke lige gader i alle retninger. Står du ved kasinoet ligger turistkontoret i lige linie derfra, og byens hovedstrøg ligeledes.
På Cabourg’s hovedgade er der et hav af små forretninger. Slagtere, bagere, tøjbutikker samt hyggelige cafeer og restauranter. Vi slår os ofte ned på Central Café med en kop kaffe.

Dives sur Mer, der er bygget sammen med Cabourg, var i middelalderen en vigtig havneby. Det var her Vilhelm Erobreren i 1066 samlede sin flåde til togtet mod England, som beskrevet på Bayeux tapetet.

Marked
Markedet ligger omkring Avenue De la Marne, lige midt i byen. Markedsområdet er stort, og en del ligger inde i en stor hal. Her kan man finde alt muligt. Lækre råmælksoste, brød, marmelade, grøntsager, alt i skaldyr og slagtervarer. Billigt tøj, tasker, smykker, isenkram og cidre er der selvfølgelig også.
Det store marked er onsdag og lørdag, og fra juli er der marked hver dag.
Ved Markedshallen er der en netcafé. Vi bruger et kvarter på at kigge på vejrudsigten for Europa. Det ser ikke bedre ud andre steder.

 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Marked i Cabourg Marked i Cabourg Marked i Cabourg Bænk i Cabourg
  

Stranden
Havet er aldrig helt i ro her. Tidevandsbølgen skyller strandene rene og efterlader friske skaldyr. ”fruits de mer”.  
Ved ebbe, når stranden er rigtig bred, bliver der samlet bl.a. hjertemuslinger. De graves op af sandet med en lille rive eller med de bare næver. 
Palle lurer dem kunsten af og får gravet en pæn portion op. Der er masser at tage af. Opskriften på tilberedningen får han af et fransk par, der er i fuld gang med gravningen. Selv om de kun taler fransk, finder vi ud af, at de skal stå natten over i en spand vand, gerne saltvand, for at komme af med sandet. Koges og spises med brød og mayonnaise tilsat lidt Dijon sennep.
Muslingeprojektet tager det meste af formiddagen næste dag. Men så har vi også en lækker søndagsfrokost klar.

Spis i Cabourg
Cabourg har mange spændende restauranter, hvor der er masser af fisk og skaldyr på menukortet. Laksen er dog fra Norge. Det ser vi på de kasser fiskehandleren har stillet ud til skrald om aftenen.
En af de mere specielle specialiteter, stammer fra vikingetiden. Blodpølsen Boudin fås overalt, og en enkelt smagsprøve er nok for os. Camembert osten, i et utal af varianter, er mere populær
Ved restaurant La Belle Epoke myldrer folk til. Det må være et godt tegn og maden ser også indbydende ud. 
Vi bestiller 2 menuer. Spisekortet er kun på fransk og vores tjener forstår kun fransk, men vi finder alligevel ud af det.
Forret: Blåmuslinger i fløde – Havsnegle med mayonnaise.
Hovedret: Rokkevinge – Laks med spinat.
Dessert: Marengs med creme – abrikostærte.
En flot menu, der smager super.
Et rigtig hyggeligt sted, der også har menuer med flere valgmuligheder. Den afprøver vi næste dag. 
Forret: 1 Dampede muslinger – 1 Sardiner på lune kartofler og salat. Marineret og tilsat basilikum og kanel.
Hovedret: 1 Kalvesteg i cidresauce m. små løg, pasta. 1 Oksefilet med peber sauce og pommesfrites.
Dessert: 1 Creme karamel og 1 æbletærte.

Camembert
Det regner ofte i Normandiet, og det er vi feriegæster kede af. Men kombineret med det milde klima er det er lige præcis det, der giver Normandiet nogle af Europas bedste græsmarker til de køer, vikingerne i sin tid medbragte til Nordfrankrig. 
Den verdensberømte Camembert ost blev opfundet her midt i Normandiet - i den lille by Camembert lidt syd for Lisieux. Der laves dog Camembert ost mange andre steder - også i Danmark, for navnet er ikke beskyttet. I 1965 fik Normandiet tilladelse til at bruge en etikette, hvorpå der står, at dette er en ægte Camembert fra Normandiet.
”Camembert de Normandie” bærer desuden det franske AOC-mærke. Apellation d’origne controlée.
Der findes Camembert af både gede- og fåremælk. Fra små franske gårdmejerier kan du også få Camembert fremstillet af upasteuriseret mælk.

 

Klik - for større billede

Klik - for større billede

Klik - for større billede

Klik - for større billede
Indsamling af hjertemuslinger Hjertemuslinger Havsnegle Dives
  
Udflugter
 

Houlgate
På den anden side af floden La Dives ligger en stor lystbådehavn Port William med en flot udsigt til Houlgate. På cykel følger vi derfra vejen, der går langs jernbanen. Her er også en gangsti langs stranden. Fortsætter det korte stykke til Houlgate, som også er en hyggelig by. En lille klemt campingplads ligger inde i byen. Ganske vist helt ud til vandet. Vi sætter os på en lille café ved den hyggelige hovedgade og får lidt væske. Byen virker større end Cabourg. Vi cykler af sted i gråt og blæsende vejr, men det skifter hurtigt til solskin og flot vejr.

Villers sur Mer
En blæsende dag med regnbyger kører vi en tur til Villers sur Mer. Kirken er meget stor og flot med nogle fantastisk glasmosaikker. Udenfor er der figurer lavet af planter og blomster. Fotoapparatet ligger selvfølgelig i campingvognen.
På et stort torv er der grønne kæmpe figurer i øglefacon.
Efter en strøgtur må vi konstatere, at vores by er lidt hyggeligere. På tilbageturen skyder vi en genvej ad en mindre vej til Houlgate. Det er en flot tur med et højt udsigtspunkt. Herfra kan vi rigtig se, at havet viser tænder i dag.
Selv om det blæser kraftigt, er der surfere på havet og mange muslingegravere er i gang på den brede strand.
Da vi kommer til Dives, kan vi se, at floden er næsten tømt for vand. Bådene ligger simpelt hen på grund. Det ser underligt ud.

 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Destillerie Le Bistrol Normand Chateau du Breuil Pont - L'Evegue i regnvejr Den canadiske kirkegård
  
Calvados
er ikke kun navnet på et område i Normandiet, det er også navnet på en æblebrændevin destilleret af æblecider - gæret æblemost. Tidligere benævnt Eau de vie de Cidre.
Calvadosen fås i mange varianter og prisklasser, og
har en alkoholprocent på ca. 40-42 %. Cider fås i flere forskellige udgaver. Pasteuriseret og upasteuriseret og med en alkoholprocent på 2- 6%. Smagen kan sammenlignes med en blanding af saft og let mousserende vin.
Efter høst presses æblerne for saft, som herefter gæres. Der findes naturligt forekomne gærceller på æblerne, men der tilsættes oftest gærkultur til mosten. Gæren omdanner sukkerstofferne i mosten til alkohol og kulsyre. Cideren filtreres og nogle typer lagres før salg som cider. Hvis der skal produceres Calvados, destilleres cideren to gange og lagres på egetræsfade i tre til seks år.
Ifølge Appellationsreglerne i de Nordvestfranske distrikter skal destillationsåret angives på en Calvadosetikette. Æblerne er høstet 1-2 år forinden.
Calvadosdestillerierne venter, så en eftermiddag bruges på en tur i Calvados området. 
Vi kører mod Lisieux, men drejer af mod Coquainviller lidt nord for. Derfra er der en flot grøn tur mod nord til Chateau du Breuil. Et stort og utrolig flot sted. Se billede
I butikken ser vi på varerne og får smagsprøver på 4 forskellige Calvados og en likør. Henholdsvis 1 år, 15 år, 20-25 år og 30 år gamle.
Den ældste koster 90 euro for 1/1 fl.
Calvados laves af specielle sorter små æbler, ikke spiseæbler. Der anvendes ca. 20-30 forskellige sorter til cidre fremstilling.
 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Vægtæppe i Bayeux Bayeux Den amerikanske kirkegård Arromanches
 
Invasionskysten
Man tager selvfølgelig ikke til Normandiet uden at besøge invasionskysten. 
Der er stort set et museum i hver by, og overalt er der mindesmærker fra D-dag, den 6. juni 1944.  
Vi har valgt at besøge museet i Arromanches les Bains.
Kører over Orne floden ved Pegasus broen i Benouville ikke langt fra Quistreham.
Pegasus Bridge, var kodenavnet for Caen Kanal-broen, og den har gennem alle årene været noget særligt.
Det var her ved Pegasus broen, at den engelske 6. luftbårne division skrev sig i historiebøgerne, da de den 6. Juni 1944 indtog broen. Café Gondrée ved broen var det første hus, som blev befriet denne dag.
Vi kigger på området, mindestenene og på broen. Den gamle Pegasus bro kunne ikke klare den stigende trafik, og er i dag skiftet ud med en ny. I 1994 blev den oprindelige bro nedtaget og flyttet til det nærliggende museum, hvor den nu ligger i baghaven
Begivenhederne omkring Pegasusbroen er bl.a. skildret i filmen "Den længste dag" fra 1960. 
Vi fortsætter ad D514 til færgehavnen i Quistreham. Herfra sejles der til Portsmouth.
Videre op langs invasionskysten
Sword Beach, Juno Beach og Gold Beach, og passerer igennem en hel stribe badebyer, der er helt vokset sammen. Kun et byskilt adskiller dem.
Quistreham, Lions, Luc, Langrunes, A. Aubin og Courseulles sur Mer. Herefter kommer der endelig lidt landskab inden D-dagsmuseet i Arromanches. 
Byerne langs invasionskysten er nok lidt mere præget af turister end vores Cabourg, der ligger lidt mere afsides og fredeligt. Her på invasionskysten går trafikken ind igennem alle byerne.

D-dagsmuseet i Arromanches. Regnen begynder straks at styrte ned, men fra museet har vi den flotteste udsigt ud over havet med resterne af betonfundamenterne til den kunstige havn på stranden ved Arromanches. Længere ude er det også muligt at se resterne af de yderste bølgebrydere.  
Det er ikke noget stort museum, men det giver et godt indtryk af begivenhederne den 6. juni 1944, da de allierede styrker gik i land på Normandiets kyst. I museet er der også mulighed for at se 2 film af ca. 15. min.
Da vi træder ud fra museet, stråler solen igen. 
Vi fortsætter op til toppen af udsigtsbakken i Arromanches, hvor man har en flot udsigt til kysten og den gamle havn. Her ligger en 360-grader biograf, der viser en storslået film om invasionen. Det er en oplevelse, at se de gamle film fra invasionen bearbejdet, så tilskueren er placeret midt i slaget, omgivet af store lærreder.

 
Den amerikanske kirkegård
Cimetière St Laurant - den amerikanske kirkegård ved Utah Beach i Colleville-sur-Mer, ligger 18 km nordvest fra Bayeux. www.abmc.gov/home.php

Vi kører ad D513 mod Caen - men her skulle vi have været kørt på en ringvej. Den tilkørsel smutter. Kan se hvor den går, men tilkørslen er godt gemt. Så vi ryger forbi og ender inde i centrum. Da vi ser et skilt mod flyvepladsen og Cherbourg kører vi i den retning. Resten af turen går som planlagt, og vi finder hurtigt kirkegården.
Dette er den eneste amerikanske gravplads nær invasionsstrandene. Et stort og velplejet område. Grønne plæner med marmorkors i uendelige, snorlige rækker. En meget speciel oplevelse at stå her, med en storslået udsigt over havet, hvor så mange mistede livet. 9.387 meget unge amerikanske soldater ligger begravet her, men ca. 24.000 mistede livet. På kirkegården findes et monument over de faldne og der er store informationstavler om invasionen samt et lille kapel.
 

Bayeux
www.bayeux-tourism.com
Der er ca. 14.700 indbyggere i Bayeux. Vikingehøvdingen Rollos søn blev født her, og i flere hundrede år talte man skandinavisk her. 
Det berømte Bayeux Tapet, Tapisserie de Bayeux, skal vi da se. Egentlig slet ikke noget tapet, men et broderet vægtæppe ca. 70 m langt og 0,5 m højt. Det er er fremstillet af hør og broderet med farvet uldgarn. Tæppet er syet sammen af 8 stykker stof. 
Selve "tapetet" er delt i tre områder, en kantfrise foroven og forneden samt en stor frise i midten. Tapetets historie er et mysterium, da der stadig fremlægges nye teorier om, hvem der har udført det.
Midterfrisen er en skildring af Vilhelm Erobrerens togt til England og sejren ved Hastings i 1066, hvor kong Harald får en pil i øjet og falder død om. Jo, der er mange dramatiske detaljer broderet ind i dette tæppe. Og via en båndspiller med dansk tale får du hele beretningen undervejs i museet. Entre pris på La Tapisserie de Bayeux er på 7,5 euro. 
Et imponerende tæppe og en imponerende beretning.
Vi kigger også lige ind i den store og flotte Notre-Dame Cathedral midt i byen. Her er man i gang med at ophænge en kopi af Bayeux tapetet, mens et filmhold arbejder. Oprindeligt skulle tapetet have hængt her i domkirken.

Caen
Det rusker godt i solsejlet og det regner. Da det er stilnet lidt af kører vi mod Caen.
Vi kører ad D514 langs kysten og kommer ind til centrum af Caen, hvor vi kører lidt rundt, inden vi finder ud af, at centrum er omkring Le Chateau
Går selvfølgelig op på resterne af det gamle slot og nyder udsigten over byen. Flotte kirker og spir. Caen har 2 store klosterkirker bygget af Vilhelm Erobreren og hans dronning Mathilde.
Inde på turistkontoret får vi et bykort. Det er lige over middag og mange butikker har lukket. Vi sætter os på en sandwich café på Rue Saint Pierre. Flute med smeltet gedeost. Derefter siver vi lidt rundt i byen inden tilbageturen. Der er udsalg og masser af lækre tøjbutikker.

 

Efter 9 dage med ustabilt vejr tager vi en hurtig beslutning. Vi rejser i morgen – hvis altså ikke solen skinner fra en skyfri himmel.
Vi står op til kraftig blæst. Så er det flyttedag.
Det blev til 9 overnatninger.
Cabourg har været en dejlig oplevelse. På trods af det ustabile vejr.
Midt på eftermiddagen kører vi ind i Belgien. 
Er efterhånden nået frem til, at vi hellere må køre til Mosel, hvor der forhåbentlig er læ og lunt.

 
Tyskland – Mosel
Ved Koblenz kører vi fra motorvejen ved afkørsel 38 mod Winningen. Nede ved floden kører vi mod Cochem ca. 1 km. Derefter til venstre mod campingpladsen, hvor vi har været 2 gange tidligere.
Ved 21- tiden løber Mosel lige uden for vores dør og vejret er dejlig lunt. En flot aften.
Jeg henter en flaske vin i restauranten.
 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Camping Insel Winningen Mosel ved Camping Winningen Vinmarker ved Mosel sprøjtes Winningen
 

Camping Insel Winningen
Campingpladsen er beliggende på en ø med udsigt til de omkringliggende vinmarker, der ligger i terrasser på stejle bjergskråninger. Skov er her også, og udsigt op til Tysklands højeste dalbro. Motorvejsbroen A61/E31 ligger 136 m oppe over Mosel og ser imponerende ud. Restauranten ligger ved flodbredden. 
Nabo til campingpladsen er lystbådehavnen og et friluftsbad. 
www.camping-winningen.de
Her er nogle flotte faciliteter. Luksus i forhold til Cabourg. Og god plads er her også.

Til Winningen er der ca. 1,5 km. Vi cykler en tur derop. Der er cykelsti langs landevejen eller igennem et grønt område.
Men regnen er også nået til Mosel. Ved byporten må vi gå i dækning. Det går dog hurtigt over, og vi fortsætter op til isenkræmmeren, der også sælger vin fra egne marker. Vi har tidligere købt god, gammel og billig hvidvin hos ham. Denne gang køber vi Winningen Domgarten, Riesling 1994. 2,80 Euro. Det er tørvejr, så vi fortsætter ca. 5 km til Güls, som er den næste by på vej mod Koblenz. I supermarkedet Penny går vi i læ for regnen, der atter står  ned i stimer.
Herefter er vejret lidt skiftende mellem regn og sol.
Vi når endnu en tur til Winningen for at købe lidt mere vin, nu da vi har smagt på den første. Vi køber årgang 2000 og 2003 til 3,30 E/stk. Årgang 1994 er der ikke flere klar af, for der skal først sættes etiketter på.
Vi cykler byen tynd på kryds og tværs, men den er nu heller ikke voldsom stor. En idyllisk by med smukke bindingsværkshuse og små krogede gader med vinranker op ad husene.
Cykler man ud af byen ved den sidste port under jernbanen, kan man kryds landevejen og cykle resten af turen på en sti i et grønt område.
Der bliver lidt køligt om aftenen, men vi sidder udenfor og har den flotteste udsigt til flodbådene, der passerer tæt forbi.

 
Rhinen
En flot solskinsdag tager vi på tur langs Rhinen. Vi forsøger at finde over på vej 42 på den anden side af Rhinen, men i Koblenz lykkes navigeringen ikke helt, men omsider kommer vi dog i den rigtige retning og passerer undervejs igennem Koblenz lige over for Deutche Ecke. Igennem Lahnstein og derefter på 42 øst for Rhinen.
Flot tur gennem Osterspay og Boppard. I Kaub spiser vi frokost.
Her sejler en lille færge over Rhinen. For 4 euro bliver vi sejlet over på 5 min. En dansk familie holder ved siden af os på færgen. De flygter fra Rhinen og larmen. Har ikke sovet om natten. Der er landevej på begge sider af floden og jernbanen kører også på begge sider. Så helt fredelig er der ikke i al idyllen.
Tilbagetur ad vej nr. 9. I Oberwesel traver vi lige en tur på bymuren. Meget idyllisk, indtil toget pludselig drøner lige forbi os. Lige over for Lorelei er der så flot, at vi lige må holde en pause. I Boppard holder vi kaffepause. Vejret er perfekt.
 

Mosel
Efter morgenmaden tager vi på biltur langs Mosel. Flot vejr.
I Klotten lidt før Cochem er der Floh marked. Ragelse og genbrug, så det er hurtigt overstået.
Cochem er en dejlig by med hyggelige snoede gader og stræder. Masser af butikker og masser af mennesker. Næsten alle butikker har åbent denne søndag. Vi spiser en rigtig god burger med matjessild.
Ved Ernst lidt syd for Cochem kører vi over broen og fortsætter tilbageturen på modsatte side. Lige over for Cochem vælger vi bjergvejen frem for kystvejen. Det er serpentinervej. Vi stopper ved en skov og traver lidt i det flotte vejr. Fra Walwig kører vi mod Treis. Det er underligt at køre heroppe. Her er fladt og masser af marker. Ingen bjerge at se. Så det må være Mosel, der ligger langt nede i en dal.
Vi stopper lidt før Treis for at gå en tur. Vi er stadig oppe i højderne, og vi følger den sti, vi tilfældigvis holder ved. Herfra er der en fantastisk flot udsigt over Mosel og Treis. Campingpladsen ligger godt på en halvø. Faktisk har vi boet der en enkelt nat i 1991.
Dagens regnbyge bliver vi ikke snydt for. Dog er den hurtig overstået, og vejret er flot igen. Vi finder en bager i Alken, og køber nogle store kager med hjem til kaffen.
Der er efterhånden 35 gr. Så vi slapper bare af med lidt solbadning og nyder udsigten fra vores sommerbolig. Ind imellem aflægger fru Svane os et besøg og slentrer ellers overlegen rundt imellem os.

En aftencykeltur på stierne i vinmarkerne. Flot, fredeligt og bilfri. Udsigt ned over campingpladsen fra vinmarkerne, der ligger på stejle klipper. Vi cykler under den høje dalbro, hvor vinmarkerne er mere end stejle. Det må være svært at sprøjte markerne med helikopter, som ellers anvendes til det formål her. 
Ved en lille sø tæt på campingpladsen er idyllen fuldkommen. Der er åkander og meget frodigt. En bisonrottefamilie kommer op og bliver fodret på bredden. Frøerne kvækker og ænderne hygger sig og svømmer en stille aftentur. Freden bliver kun afbrudt af trafikken på vejene på begge sider af floden, af motorvejen 136 m oppe og af toget. Men ellers er her fredeligt. 
Udenfor campingvognen bliver græsset ved flodbredden levende ved tusmørke. Musene kommer op af deres små huller og smutter på besøg hos naboen. En ugle larmer, da den skifter trætop. Har den mon et godt øje til musene. Jeg ved det ikke. 
Næste morgen vågner vi op til lyden af en helikopter. Den er i gang med at sprøjte de stejle vinmarker under og omkring dalbroen, hvor der er højspændingsledninger og klippeudspring.
Det trækker lidt ud med morgenmaden, for den oplevelse vil vi ikke gå glip af.

 

Koblenz
Der er ikke langt ind til K
oblenz, så vi beslutter os for at cykle derind og tager vinstien til Güls, men den er dog ret ujævn til længere ture. På landevejen er der afsat dobbelt cykelsti i den ene side.
I Güls går vi over jernbanebroen, hvor der også er en gangsti. Over broen og ned til floden. Derfra er der ca. 3 km til Deutche Ecke og cykelsti hele vejen langs floden. På Deutche Ecke smutter vi en tur op i kæmpestatuen. Flot udsigt. Det er her, Rhinen og Mosel mødes med turisterne.
Tilbageturen går igennem Alt Stadt, der har de flotteste gamle huse.
På den sidste del af turen begynder det at dryppe lidt, og vi når lige hjem under solsejlet, inden regnen står ned i stænger.
Der er dog hurtigt tørvejr igen, med varme og solskin og 26 gr.
Inden vi henter vores bestilte varer (læs vin) hos isenkræmmeren, når vi lige en tur op forbi flyvepladsen i Winningen, hvorfra der er en meget flot udsigt over byen og floden. www.flugplatz-koblenz-winningen.de  
Aftensmaden indtager vi på restauranten, der ligger ved flodbredden på campingpladsen. 
Store portioner og god mad og en dejlig lun aften.

Efter 5 overnatninger pakker vi sammen for at forlade Mosel. 
Har ikke helt bestemt hvor langt vi vil køre, men et sted nord for Hamburg.
Undervejs er vi noget plaget af kødannelser, så det går meget langsomt. Det tager 2 timer omkring Osnabrück. Der er 12 km kø. På 7 timer har vi kørt 300 km. Det er bare surt. Men der kommer da omsider gled i trafikken, og vi beslutter at køre mod Eckernförde.

 
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Vinmarker ved Winningen Treis ved Mosel Eckernförde
       

Eckernförde
Her følger vi 203 ud af byen og drejer af mod Worst. Ligeud indtil et campingskilt fører os til Camping Hemmelmark beliggende ved Barkelsby.
Helt ude ved kysten, efter et par km på grusvej, finder vi pladsen direkte ved vandet og lige efter flådestationen.
Vi er fremme ved campingpladsen kl. 21. Og er heldige, der bliver straks åbnet et vindue i informationen, så vi kan bare finde en plads.
Palle hopper direkte ud i havet, for at få sved og motorvejsstøv skyllet af. Der er det flotteste vejr. Vandet er lunt og stranden er flot.
Det er selvfølgelig hovedsagelig en fastliggerplads, og ser ud derefter. Masser af gyselige læsejl som indhegninger. Faciliteterne på pladsen er dog meget flotte.
På og omkring pladsen er der en hel del (mange) kaniner, der drøner rundt i tusmørket, og efterlader deres visitkort alle vegne ligesom de har gravet huller overalt. 
Det er næsten en larmende ro her. Ingen lyde, som ved Mosel. Fra kl. 13-15 er det ikke tilladt at køre bil på campingpladsen.

Vi må ind og kigge på Eckernförde, og vi parkerer ved havnen. Solen skinner og der er dejlig varmt. Og onsdag og tilfældigvis store markedsdag. Masser af boder i et stort gågade område. Hyggelige gader med mange små passager. 

Ved campingpladsen opdager vi en fin cykelsti langs vandet. Så vi tager cyklerne frem, og cykler en tur i det flotte område indtil solen går ned. 
Så skal der pakkes.

 
Efter 2 overnatninger forlader vi pladsen. 
Ved 12- tiden kommer dagens regnbyge, men solen er på vej. 
3 ugers ferie er ved at være til ende, og med dejlige ferieminder i bagagen går det hjemad.
  
Links
www.marshoeve.nl Campingplads i Holland
www.camping-memling.be Campingplads i Brugge
www.chateau-breuil.com Calvados slottet Chateau du Breuil
www.camping-winningen.de Campingplads ved Mosel
www.ostsee-camping-hemmelmark.de Campingplads ved Eckernförde
 
Til Forside

Udskriftsvenlig side