Til Forside 

Udskriftsvenlig side

Norge 
Campingferie juli 2004

        

 

Klik - for større billede

  

Hytteferie i Norge om vinteren er sikkert ok, men sommerferie i Norge - Nej vel. Og da slet ikke camping.
Vi har ofte talt om at tage til Norge på campingferie. Men solen, varmen og stranden har trukket den anden vej. Der er jo koldt i Norge. Og vejret er formentligt lige så ustabilt som her. Og maden skal man have med hjemmefra. En halv agurk koster jo en bondegård.
Men i år har vi alligevel afsat 10 dage til Norge. Med den sommer der har været herhjemme indtil nu, har vi ikke noget at miste ved at rejse nord på. Vi har været en uge i varmen en måned tidligere. Så vi vover pelsen. 

Den 20. juli ankommer vi til Larvik ved 22 tiden en flot sommeraften. Så vi fortsætter mod Øyne Camping, hvor vi skal møde svoger og svigerinden, som er inkarnerede Norges campister.
Der er utrolig smukt og stille. Motorvejen er hurtigt overstået, og så er det videre ad de små veje. Ingen trafikkaos. Dejlig nemt at navigere, for der er langt mellem vejkrydsene, og byerne er små.
Fra Larvik følger vi E18 mod vest. I nærheden af Kragerø drejer vi mod nord ad vej nr. 38 via Drangedal. Herefter på 358 til Treungen, der ligger ved sydenden af søen Nisser. Nu skal vi bare lige lidt mod syd til Tjønnefoss og derfra ad 355 mod Kilegrend.

Den første overnatning snupper vi i en skov ved bredden af søen Fyresvatn med udsigt til Øyne Camping. 
Næste morgen viser Norge sig fra sin allerflotteste side med høj sol.
Og morgenmaden venter på Øyne Camping.

     
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Øyne camping På sejltur tæt ved Øyne Camping En regnvejrsdag på fjeldet Blåbærplukning på fjeldet
   

Øyne Camping
Øyne camping er beliggende smukt ved søen Fyresvatn i Telemarken. Ved Kilegrend i den allersydligste ende af søen og omkranset af fjelde. Beliggenheden er den bedst tænkelige, og har du en båd med, er det bare ideelt. Du kan sejle op til en dejlig sandstrand eller over til "spøgelseshuset" - den forladte gamle hytte i vandkanten lidt oppe ad søen. Du kan også bare sejle lige over til den anden side, hvor der er blåbær i trængsel.
Der er stadig masser af fisk i søen, selv om vi fik en del i garnet. Ørred og helt.
For supermarkedet er jo ikke lige om hjørnet. Faktisk er der ca. 25 km til det nærmeste, uanset hvilken retning du kører. Så shopping-genet er totalt lagt på is. 
På campingpladsen er der ingen butik, kun en kiosk med is, sodavand og lignende. Campisterne heroppe er åbenbart selvforsynede.
Forventninger om skyhøje priser på madvarer bliver gjort til skamme. Man behøver ikke slæbe mad med hjemme fra. Og agurkepriserne kan ikke ødelægge et feriebudget.
Indkøb kan foretages i Fyresdal eller Treungen. 
Søvandet vil jeg betegne som ret friskt, men rent. Men vi tager dog alligevel det daglige bad. Faciliterne på pladsen er ikke til mange stjerner, men det er så til gengæld beliggenheden.

     
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Sandstrand ved Fyresvatn Badning ved Fyresvatn Øynoten fjeldet 522 o.h.o. Øynoten fjeldet 522 o.h.o.
  

Udflugter
Fra Øyne camping er der masser af muligheder for en vandretur. Selv en regnvejrsdag kan være en oplevelse. Så med regntøjet på og fotoapparatet i inderlommen kører vi op til parkeringspladsen på fjeldet. Derfra vandrer vi videre op på fjeldet, hvor disen får området til at ligne noget fra en gyserfilm. Ved en sø opdager vi pludselig en bæver i vandet. Da vi har fået vore fotoapparater gravet frem af alt regntøjet og taget vore billeder, flyver den sin vej med et rap-rap. Men vi ser flere store bæverbo og også overgnavede træer i skoven. Så bæveren er i nærheden.

Øynoten fjeldet
Få meter fra campingpladsen, lige før tunnellen, er der en afmærket rute op til Øynoten fjeldet. 522 m.o.h.. Heroppe har vi den flotteste udsigt over området, og den er lige fantastisk i alle retninger. Det er ikke nogen lang tur, men det går opad. Nedad kan man vælge samme rute eller gå sydover. 

Vandretur Øynoten rundt
Den afmærkede vandretur Øynoten rundt er en rigtig god tur for alle.
Start ved Kilegrend Skole eller Øyne Camping. Rundtur på 6,5 km.
Turen går ad veje og stier i gammelt kulturlandskab og åben skov. På store dele af turen ser du sø og elv. Er du heldig, ser du måske en bæver!
Undervejs kommer du til Troldhulerne - to store grotter. I den ene af dem er der i de seneste år blevet holdt messe hver sommer. 
Det gamle savværk ved Glomsfoss er også et minde om gamle dages virke i dette område.

Cykeltur
Har du cykler med, er der gode muligheder for at cykle i området. Turen forbi campingpladsen og videre ad grusvejen ud i skoven er en fin cykeltur. Når vejen ender ved en lille elv i skoven, kan man fortsætte til fods. Undervejs passeres flere store bæverbo.
Eller bare en cykeltur rundt i det naturskønne område. Se billede.

Sandstrand
Ikke langt fra campingpladsen ligger en dejlig lille sandstrand i en bugt. En lille oase, hvor der er fint at bade. Overalt i den tilstødende skov finder du  blåbær, og med en "bærplukker" går det bare kvikt. 

Fyresdal
Det er en flot tur at køre langs søen op til Fyresdal ved den nordlige ende. Der skal jo provianteres. Her er der supermarked, bager, bank, sportsforretning, brugskunst m.m.. Men butikkerne lukker tidligt. Allerede kl. 17 er alt lukket. 
Fyresdal er en flot gammel by. Der har boet folk i Fyresdal meget langt tilbage, og der er fundet spor efter bosætning, der går længere tilbage end 3000 år før vor tid.
Du kan stadig mærke atmosfæren fra "gamle dage", når du traver en tur op ad Skippergata og ned ad Lensmannsgata, hvor de fleste af de gamle bygninger er de samme som for over 100 år siden.
Fyresdal Friluftsmuseum fra 1909 er et af de ældste museer af denne type i Norge. Museet ligger i Øyskogen Parken lige midt i Fyresdal. Her finder du mange flotte gamle træbygninger.

Efter 6 dage forlader vi Øyne Camping og fortsætter mod Treungen og derfra ad Telemarksvejen op langs Nisser Søen - Telemarkens største sø.

      
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Henrik Ibsen er på vej ind til Kviteseid Henrik Ibsen er på vej ind til Kviteseid Henrik Ibsen ved kaj i  Kviteseid Campingpladsen ved Kviteseid
  

Kviteseid
Ferieparadiset Vrådal ligger smukt ved bredden af Nisser, men vi vælger alligevel at fortsætte og dreje af mod Kviteseid, der ligger ca. 6 km længere mod nord.
Det første stykke går vejen opad, men derefter snor den sig nedad med en flot panoramaudsigt.

Her vil vi overnatte og finder ud til en meget stille plads ved søen - Syftestad Camping. Campingmanden holder til i et lille "ishus" lidt før pladsen. Der er mennesketomt. Han sover til middag inde bagved. Men der er jo heller ikke noget, der haster.
Der er 130-140 km til Larvik. Så man behøver ikke køre i flere dage for at komme op i den norske natur.
Her fra campingpladsen er der den flotteste udsigt over søen til byen, og til byens flotte gamle kirke fra 1100-tallet
Vi cykler de ca. 2 km derover for at rekognisere lidt. 
Kviteseid ligger ved Telemarkskanalen, kanalbådenes rute, og vi er heldige. "Henrik Ibsen" er på vej. Her kan man stige på en af rutebådene og komme på en flot sejlads via sluserne ved Lunde ned til Vrangfoss og retur med kanalbussen. Man kan også bare nyde det flotte syn fra campingpladsens søbred.
Næste dag forlader vi Kviteseid og kører mod Seljord. Et rigtig dejligt sted, som kan anbefales at besøge. Efter et ophold fortsætter vi ad små veje sydover til Kilen og Telemarkskanalen. Undervejs holder vi badepause ved en sø. 

Læs mere om Kviteseid her Kviteseidbyen.no

   
Omnes Caravan
Efter Kilen følger vi søen Flåvatn og har panoramaudsigt mod de stejle fjeldsider, der spejler sig i vandet.
Vi ser pludselig et campingskilt. Det er Omnes Caravan, en campingplads ved Flåbygd på vej mod Lunde. Her tager vi en overnatning.
Et utrolig smukt sted og med en udsigt, der næsten tager pusten fra én. Det er hovedsagelig en plads med fastliggere. Men ikke, som de fleste. Meget velholdt og alle har de flotteste store terrasser i naturtræ.
Heller ikke her er der nogen butik på pladsen, selv om der er langt til nærmeste by. Men flotte faciliteter.
Omnes Camping er en lille perle, som man får lyst til at besøge igen.
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Omnes camping Kilen Henrik Ibsen er på vej ind til sluserne i Vrangfos
 

Telemarkskanalen
Næste dag fortsætter vi ned langs Telemarkskanalen, der er en fællesbetegnelse for et omfattende kanalsystem i Telemark. Den flotte vandvej fra Skien ved kysten, til Dalen midt i Telemarken. Med hele 18 slusekamre og en sejlads på 105 km og med en højdeforskel på 72 m. 
Gennem sluser bliver de smukke gamle skibe hævet op gennem landskabet.
Rejsen fra Skien til Dalen tager 10 timer, men du kan også vælge en kortere tur
Telemarkskanalen stod færdig i 1892. 500 mand havde arbejdet i 5 år med at sprænge vej gennem fjeldet, hvor der i dag er det fantastiske slusesystem.
Her ligger de gamle kanalanlæg som perler på en snor. 

HOGGA sluser er den første, du kommer til. Her er der to kamre med en samlet løftehøjde på 7 meter. Det tager ca. 25 minutter at komme fra 72 m.o.h til 65 m.o.h.

KJELDAL sluse har et kammer, og du bruger ca. et kvarter på 3 meter med løftehøjde. Du er nu 62/65 m.o.h.

LUNDE sluse består af et kammer, som løfter 3 meter. Højden over havet er henholdsvis 59 og 62 meter. Det tager ca. et kvarter at komme igennem.
Her ligger Lunde Slusekro i en flot gammelt pakhusbygning direkte ved sluserne.

VRANGFOSS sluser er den flotteste og den allerstørste med hele 5 slusekamre, og en samlet løftehøjde på 23 meter. 36/59 meter over havet. Slusetiden er ca. en time. 
Den flotte gamle slusemesterbolig er omdannet til sommercafé og har fået navnet "Slusemesterens Veranda". Omkring sluseanlægget ligger et stort og flot parkanlæg med stianlæg.
Det er et spændende sted og vejret er flot. Og Henrik Ibsen ankommer i flot stil til sluserne. Jo, vi har studeret sejlplanen. Det er et sted, der bestemt er et besøg værd. 

EIDSFOSS sluserne har løftehøjde på 10 m fordelt på to slusekamre.

ULEFOSS sluser er det sidste sluseanlæg, der ligger på vores rute. Slusealægget har 3 slusekamrre med en løftehøjde på 11 meter. Anlægget er i dag et af knudepunkterne langs Telemarkskanalen.

I Telemarkskanalen sluses der stadig med håndkraft på samme måde som for over 100 år siden.
Telemarkskanalen er måske én af Norges mest facinerende turistattraktioner. Den kan opleves med en af bådene „Henrik Ibsen“  eller „Victoria“.
Rutebåten "M/S Victoria" er selve kanaldronningen. Hun blev bygget i 1882 og har sejlet i over 100 år. "M/S Henrik Ibsen", blev bygget i Sverige i 1907. 
At studere livet ved sluserne er absolut en oplevelse, der kan anbefales. 

Det er vores sidste feriedag i Norge. I morgen tidlig skal vi med færgen til Frederikshavn, så vi forsætter, til vi nærmer os Larvik. Her ligger en lille Campingplads lidt nord for byen ved E18. Vasvik Camping. En primitiv plads, men centralt beliggende tæt på byen, når man skal tidligt op næste morgen.

  
Larvik
Eventyreren Thor Heyerdahl voksede op her. Søhelten Tordenskjold kom her sandsynligvis. Og den danske greve Gyldenløve grundlagde byen i 1600-tallet. Jo Larvik er spændende på historie, og den ligger da også utrolig smukt. Men alligevel - kør op i fjeldene.
Det gjorde vi, da vi ankom for godt en uge siden, men i dag skal vi med færgen hjem kl. 8 (troede vi). Desværre er den brudt sammen, så vi må vente til kl. 15.30. 
Vi må ud for at kigge på Larvik. 

Det har været en dejlig sommerrejse til det smukke Telemarken med høje fjelde, dybe dale, masser af søer, brusende elve og store skove. Et godt alternativ til de mange km på tyske motorveje.

Norges Turistråd har lavet en undersøgelse, der viser at næsten halvdelen af danskerne opfatter Norge som et kedeligt sommerferieland. Og det er da heller ikke cafeer, restauranter og underholdning, vi ser mest til. 
At holde ferie i Norge er ferie med frisk luft og natur. Og det er jo ikke det værste man har. 

 
Links
www.oyne-camping.no Campingplads i Telemarken
www.telemarkskanalen.no  Telemarkskanalen
www.visittelemark.com Turistinfo
           
Til Forside

Udskriftsvenlig side