Til Forside

Udskriftsvenlig side

Sharm el Sheik
december 2004

 

   
Sharm el Sheikh området
Vores vinterferie går denne gang til Rødehavet ved det egyptiske dykkerparadis Sharm el Sheikh Sinai halvøen. 
Langs den ca. 50 km lange kyststrækning ud for Sharm el Sheikh finder du nogle af verdens flotteste koralrev. Flere steder begynder koralrevet helt inde ved kysten. Her er et sandt mekka for dykkere og andre, som vil opleve havets fantastiske liv. Du behøver blot en maske og en snorkel. Du kan selvfølgelig også tage på tur med en båd med glasbund.

” Det må være havets paradis” udbrød vores dengang 14 årige datter om koralrevet, da hun oplevede det ved Eilat mange år tidligere.
Har man én gang oplevet koralrevet, er det en oplevelse, man altid husker.
I Sharm el Sheikh skinner solen stort set altid, og klimaet er tørt og varmt året rundt med en vandtemperatur, der konstant ligger på 22 - 29 grader.
Sharm el Sheikh området er delt op i to områder. Det gamle Sharm el Sheikh, som er den oprindelige fiskerby og Naama Bay, der er det store turistområde.

Den 6. december kl. 14 lokal tid (kl. 15 DK tid) lander vi ørkenen i Sharm el Sheikh International Airport. Flyvetid ca. 5 timer. I flyet har vi allerede udfyldt visa papirerne.
Det forventede kaos i lufthavnen er der intet af. Visa check og sikkerheds check, inden vi kommer frem til bagagen, forgår let og hurtigt. Bagagen står allerede klar - også én med en bagagevogn (5 LE/kr.). Og så begynder menageriet, med folk der tilbyder at hjælpe – læs tjene penge. Intet er gratis. Kærlighed ved første blik er det bestemt ikke. Allerede uden for lufthavnen møder vi egyptere, der forsøger at vride penge ud af nyankomme turister ved at kræve betaling (50 LE/kr.) for at løfte kufferten op i bussen. De bliver allerede aflønnet for det arbejde. Men der ryger diskret nogle sedler op til chaufføren fra hans "hjælpere" inden afgang.

Der går et par dage, hvor vi forsøger at vænne os til egypternes noget påtrængende handelsteknik. Og af de 2 strande vores hotelbus kører til, havner vi første dag på en, ganske vist dejlig strand, med masser af flotte farvestrålende fisk i det blå hav. Men koralrev. Nej. Humøret er dalende. Er det bare totalt opreklameret. Næste dag vælger vi derfor at køre med bussen til den nærmeste strand Diamond Beach ved Iberotel Grand Sharm, 5 minutters buskørsel fra hotellet. Og her er Paradise koralrevet, der giver overskud til konstant at forhandle om taxapriser og svare eller ikke på ”where do you come from?” – ”what’s your name?”.
Men koralrevet – det er attraktionen her, det bliver man aldrig træt af.

  

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Jolie Ville Mövenpick Golf & Resort Diamond Beach Old Market i Sharm El Sheik Fiskemanden i Old Market
    
Hotel Mexicana
Køreturen fra lufthavnen ad Peace Road til Hotel Mexicana tager ikke lang tid, der er ca. 20 km. Hotellet ligger på Ras um Sidd plateauetHabada Halvøen 5-6 km syd for Naama Bay.
Hver gang vi passerer ind eller ud af hotellet, skal vi igennem en metaldetektor. Der er flere sikkerhedsfolk, men det vænner vi os nu hurtigt til, for de er både søde og flinke. Selv om det virker lidt voldsomt. 
Når vi kører afsted fra hotellet, bliver der holdt øje med os. Det opdager vi en dag, da vi undrer os over at den taxa, vi lige har lavet en aftale med, har 2 lag nummerplader - et sæt polske under de egyptiske. Vi tøver, men straks kommer en vagtmand og beroliger os med, at han har noteret nummeret !
Engelsk forstås til husbehov. Vagterne kan dog tale en del engelsk, og én af dem kaster straks sin kærlighed på vores søn Morten. Han hedder Muhammed. Og han er meget imponeret over, at Morten kan huske hans navn, da vi passerer ham næste gang. Da fik han sig en ven. Og hver gang vi passerer, bliver der givet hånd til os alle tre og spurgt til vores velbefindende.
Der er sikkerhedskæde på døren til vores lejlighed, hvilket vi aldrig før har oplevet på en ferie. Ifølge brochuren anbefales det, at man lægger sine penge i en boks. I garderobeskabet står der en løs boks på størrelse med en beautyboks. Det virker nu ikke særlig sikkert. Så det undlader vi. Men bortset fra det, er det et dejligt sted. Der er 23 grader, da vi ankommer om eftermiddagen. 
Der er 2 swimmingpools på hotelområdet. Den mindste er opvarmet og ligger lige uden for vores terrasse.
Hotelområdet er frodigt med palmer og bougainville m.m. Det hele er hegnet ind, og vagtmænd holder øje. Julen har vi efterladt derhjemme.
En hotelbus kører til 2 strande flere gange i løbet af dagen, og om aftenen køres der til Naama Bay.

Området
Der er et par supermarkeder i nærheden, og de har lige lidt. Så vi vælger at handle i det nærmeste.
Vi mangler brød, men det er umuligt at finde andet end noget tørt og kedeligt ”pølsebrød”. Med lidt marmelade er morgenmaden da så nogenlunde klaret.
Cola er billigt 1,5 liter for 6 LE. og 1,5 l vand for 2,50 LE.
Nu kan vi da overleve, så vi går ud for finde stranden. Vi kan se havet nede for enden af vejen. Der er også en restaurant og liggestole, men det er ikke vores strand. Vi får dog alligevel lov at kigge os omkring.
Der ser dybt ud, men ellers kan vi ikke se meget. Udsigten er flot, for stranden ligger højt med trapper ned til vandet.
Det er ikke særlig afslappende at trave rundt. Vi bliver konstant anråbt. Taxaer trutter og anråber os, og forretningsdrivende forsøger at kapre kunder. Kan man virkelig se, at vi lige er landet. Da vi bliver klogere, opdager vi, at dette er et fredeligt område. 
Der ligger dykkercentre overalt. Der ligger også ét tæt på hotellet, CORAL DIVING CLUB. En fyr herfra går rundt på vores strand og sælger bådture. De har en forretning på stranden. Vi bestiller en heldags bådtur - Pris 25 US dollars/person (Atlantis tager 45 US dollars) og 45 US dollars inkl. intro dyk. Frokost ombord er inkluderet.

Trafiksikkerhed
Vejene her er et kapitel for sig. Det er de rene autostradaer eller alleer med tørre palmer langs siden. Og med beplantet midterrabat.
For ikke at tale om vejkryds, som egentlig ikke findes. I stedet skal man U-vende. Hvis man skal til venstre, må man altså først dreje til højre, indtil der kommer en åbning i midter rabatten - en U-vending, hvor man kan dreje til venstre, og igen skal man U-vende, før man er i nærheden af målet. Forvirret. Jeg har mistet orienteringen.
Ved større veje er der indsat meget kraftige bump op til en U-vending. De virker - man er simpelthen nødt til at sagtne farten. Trafiksikkerhed på en enkelt og billig måde. Lyskryds ser vi overhovedet ikke. Og dog - et enkelt, men uden lys i.
Fortovene ligger ret højt i forhold til gaden. Ca. 30 cm er der i niveauforskel  mellem fortov og gade, og der er ingen rampe. Men fortovene er flotte. Flere steder med de flotteste fliser og mønstre. 
Et kørekort kan købes for 150 LE. Man skal bare køre frem i et S og bakke samme vej. Færdselsregler er der ikke mange af, men når ingen kender dem, er det jo også ligegyldigt. Der overhales både højre og venstre om. En aften kører vores taxachauffør om kap med en kollega ind mod byen. Det er en heftig oplevelse.

  
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Trafikkaos i Old Market Old Market i Sharm El Sheikh Krydderier i Old Market ABOHAMADA i Old Market
    

Sharm el Sheikh – Old Market
Hele kystområdet benævnes Sharm el Sheikh, men byen af samme navn er et ca. 25 år gammelt fiskerleje, der har udviklet sig til en turist- og dykkerby. Byen ligger på sydsiden af Sinai Ørkenen.
Sharm el Sheikh – Old Market ligger ca. 2 km syd for Mexicana - 10 LE for en taxa.
Der er rigtig hyggeligt i Den gamle bydel. Her finder du lidt af den lokale stemning, som Naama Bay mangler. Her er forretninger til de lokale.
Flere bagerier bager næsten ude på fortovet. En slagter ser vi også. Et sted bliver der solgt levende fjerkræ, og der er bugnende frugt- og grøntbutikker og masser af krydderier. Her er sælgere klædt i lange kjortler og i det hele taget meget livligt.
I en vinduesåbning på 1. sal står en kvinde og kigger ned på gaden. Hun er helt i sort. Kun en stribe omkring øjnene er fri. Vi ser hende også næste gang vi er i byen. Hun står bare helt stille deroppe og kigger.
I bazarerne er der gyselige tæpper, smykker, vandpiber, papyrus billeder, mavedanserkostumer, marokkopuder, billigt dykkerudstyr, men der er også butikker med mærkevare udstyr og 1000 andre ting.

Restauranter
Der er ikke voldsomt mange restauranter, der ser ud til at passe til vores sarte maver.
Men vi finder dog en fiskerestaurant ABOHAMADA i en stille gade med flere andre restauranter.
Vi sidder udenfor blandt blinkende julelys i de grønne planter. Får øl, vand, fisk og ris. Brød, tahin og salat. I alt 145 LE for 3 personer. Maden er i orden. Lige ved siden af ligger en anden restaurant SINAISTAR.
Feriefavoritten bliver SINAISTAR, fiskerestauranten, som vi besøger flere gange.
Inden vi overhovedet bestiller, kommer der en stor flaske vand på bordet og 3 tallerkner, som vi selv kan dele ud. Ingen menukort, men vi får dagens friske fangst af fisk. Et stort fad med grillede blæksprutter, store rejer og fiskefilet. Hertil ris og tomat/agurksalat med lidt harissa. Tahin dip og selvfølgelig brød. I alt 150 LE for 3 personer. Og det smager rigtig godt.
Der serveres ikke alkohol, men du er velkommen til selv at medbringe øl eller vin. Ved siden af ligger en lille butik, hvor du kan købe drikkevarer. 
Der er ingen ventetid på servering, og der er heller ingen, der får lov til at sidde længe efter maden. Da vi går, er der alligevel blevet kø uden for.

   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
NAAMA BAY NAAMA BAY
    
Naama Bay
Naama Bay er det store turistområde. Byen er bygget til turister omkring den lille bugt.
Her er masser af butikker, centre og sælgere. Dykkerudstyr kan man købe overalt.
Masser af restauranter og steder hvor man flyder ud på tæpper og ryger en vandpibe.
Man er ikke i tvivl om, at det er en turistby. Om aftenen er her et lyshav og et mylder af mennesker. Orientalsk musik og duft fra de mange restauranter.
På den Libanesiske restaurant FAWANES oven på indkøbscentret, er der en flot udsigt over gadelivet. 
Strandpromenaden går mellem de store hoteller og strandområdet. Her er rimelig fredeligt, og det er en hyggelig travetur. Her ligger masser af restauranter og cafeer.
I Naama Bay er der en toldfri butik, hvor man kan handle i de første 24 timer, man er i landet. Spiritus, vin, cigaretter, parfume m.m. mod forevisning af pas.
McDonald ligger midt i byen. Og her overskrider vi alle grænser og snupper dagens menu til 17 LE til frokost. Pommesfrites, 1 stor Cola, samt en arabisk burger. Den er oven i købet rigtig god.
Ved siden af McDonald ligger et velassorteret lille supermarked og en Farmaceut.
I Naama Bay udgår der bådture fra havnen NAAMA BAY JETTY, der ligger i den sydlige ende af byen.
   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
På bådtur fra Travco Marina ved Sharm El Sheikh Bådtur med dyk Bådtur til Gordon Reef Ved The Temple
   
Bådtur
Kl. 8 bliver vi hentet på hotellet og går ned til dykkercentret.
Vi bliver et selskab på ca. 14, hvor vi er eneste danskere.
For 3 personer betaler vi 130 US dollars for turen inkl. 2 intro dyk, frokost og alle drikkevarer samt entre (15 US dollars) for at komme ind i Nationalparken Ras Muhamed.
Dykkercentret hører til hotellet og ligger få meter nede ad gaden. Her bliver der pakket udstyr ned. Man kan leje eller bruge sit eget. Vi indkøber et flergangs undervandkamera til 130 LE i dykkercentret inden afgang.
Fra dykkercentret kører vi til TRAVCO Marina, der ligger i Sharm el Mina lidt syd for den gamle by i Sharm el Sheikh. Her ligger alle dykkerskibene side ved side ved side. Hektisk aktivitet med at slæbe udstyr ombord. Og et mylder af mennesker. Se billede.
Ca. 70% af alle dagsudflugter begynder og slutter ved denne Jetty. Sharm el Mina er væsentlig større end Naama Bay Jetty.
Afgang ved 9 tiden. Men vi sejler den forkerte vej. Ras Mohamed ligger mod syd. Vi sejler modsat. Det viser sig, at turen er lavet om til en nord tur p.g.a. for få tilmeldte. Men det ødelægger nu ikke dagen.
Under sejlturen er der undervisning til alle introdykkere.
En flot sejltur til et område nordpå, Gordons Reef, hvor der ligger et stort skibsvrag efter et russisk skib, der forliste i 1989 med en beruset kaptajn.
Her ligger vi side ved side med andre dykkerskibe. Så det er med at indprente sig navnet på båden inden man hopper i vandet.
Først er det snorkelholdet, der hopper i vandet og følger med instruktøren. Et par piger er lidt nervøse og får en hånd af instruktøren, der også svømmer tilbage med én, der fortryder.
Det er et rigtig flot sted, men ikke så meget anderledes end det rev, vi har ved vores strand. Udsigten ind mod ørkenen med bjergene i baggrunden er et flot skue. 
Derefter er der introdykning, hvor Palle og Morten kommer ned sammen. Morten har sit undervandskamera med, og de får taget en del billeder. De er nede i ca. 25 min. 
Frokostbufféen med varm mad og salater er rigtig god. Kylling, ris, pasta samt en ret med kartofler/kød. 3 slags salater. Sodavand, vand, kaffe og te ad libitum.
Efter frokosten sejler vi ned omkring fyrtårnet ved Ras Umm Sid og The Temple. Her snorkler vi igen lidt rundt, og der er et meget flot rev, hvor vi ser store tunfisk.
Så er det blevet tid til at sejle den korte tur ind til havnen.
Vi er inde ved 17 tiden. Da er der er ved at blive køligt. Vi bliver straks kørt hjem.
Kaffe og et varmt bad. Det har været en super god dag sammen med nogle hyggelige mennesker.
  
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
På vej mod Dahab Velkommen til Dahab Dahab - geder overalt Dahab- gadegeder
  

Dahab – Blue Hole
Det Blå Hul ligger lidt nord for Dahab. Ca. 1,5 times kørsel 90 - 100 km fra Sharm el Sheikh.
Muhammed har en ven, der kører taxa, og han vil gerne køre for os, så vi kan komme til det berømte dykkersted Blue Hole, der ligger tæt ved den lille beduinby Dahab.
Vi har aftalt, at det skal koste 350 LE for hele dagen.
Som aftalt bliver vi hentet kl. 8 på hotellet og kører en flot tur op igennem ørkenen med udsigt til bjerge og kløfter. Forbi beduinbyer i stenørkenen. Flotte veje uden store udsving og trafik. Det eneste minus er, at vi kører i chaufførens privatbil, og den er utæt, så udstødningsosen trækker lige ind i bilen. Det er et problem. Vi må have alle vinduer åbne. Han kører dog meget pænt, men luften giver lidt kvalmefornemmelser.
Undervejs er der militære kontrolstop. Hvor er vi fra? Hvor skal vi hen? Hvornår kører vi tilbage?
Vi kommer endelig til Det Blå Hul. Se billede. Om end med lidt besvær, da de sidste km fra byen Blue Hole kun er beregnet på kameler og jeeps. Og dem kommer der mange af – begge slags.
Når bunden af bilen skraber mod den ujævne vej, må vi ud af bilen og kamelerne overhaler os rask væk. Vores chauffør er ikke ekspert i terrænkørsel. Men det tror pokker med de flotte autostradaer, der er i Sharm el Sheikh området.
Der ligger selvfølgelig en stribe restauranter ved Blue Hole området, så man er slet ikke i tvivl om, hvornår man er fremme. Men vi orker ikke rigtig og vælger bare stranden, hvor der er en badebro, der går direkte til kanten af hullet. Kvalmen efter køreturen skal lige forsvinde.
Det er et meget flot rev, men måske lidt opreklameret. Blue Hole er et cirkelformet hul i revet, som rejser sig op fra flere hundrede meters dybde. På ca. 50-60 meters dybde er der udgang til det åbne hav. Men her er det ofte gået galt, da der er flere små huler, der ikke fører ud.
Stedet er da også kendt for at være en undervandskirkegård for letsindige dykkere. Men nu har vi kigget ned i det uendelige hul, og vi har mærket suget, da vi svømmede hen over det. Det er ca. 50 m i diameter.

Fra Blue Hole kører vi ind til Dahab og parkerer ved THE LIGHTHOUSE, hvor der skulle være godt at dykke.
Dahab er kendt som hippielandsbyen. Og den virker da også rimelig afslappet.
Vejen igennem byen giver indtryk af en noget anderledes by, end det vi allerede har set. Der er geder alle vegne. De sviner og roder rundt i skraldespande. Der er murede indhegninger til dem overalt. Men det ser nu mest ud til, at de går udenfor - overalt. Se billede.
Da vi kommer ned til stranden, er der restauranter langs hele promenaden. Vi kaster os ned i de nærmeste liggestole og bestiller colaer og kaffe. I alt 15 kr. for 5 colaer og 1 kaffe. Den ene cola kunne vi godt have sparet. Den kommer retur. Heldigvis kan man klare meget med en plastpose diskret mellem to liggestole. 
På tilbageturen kører vi ud til kysten ved Sharks Bay, som også er et dejligt sted.
Derfra kører vi hjem, og chaufføren får de resterende 330 LE. Vi har betalt 20 LE, da vi tankede benzin i Dahab. 1 liter koster 1 LE/kr. Så turen har kostet ca. 20 kr. i benzin.

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
På vej mod Blue Hole Blue Hole  - ses som mørk område Blue Hole Vejen til Blue Hole
  

Praktiske oplysninger

  • 1 LE er ca. 1 kr. (2004)

  • Der er flere visakort automater og mulighed for at veksle penge i Naama Bay. Medbring evt. US dollars.

  • Der er god dækning med mobiltelefonen – dog er minutprisen for en opringning til DK 15-20 kr.

  • Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter indrejse.

  • Vaccinationer mod stivkrampe og hepatitis anbefales.

  • Netcaféer til 10 LE/ time.

  • Taxfree butik i centrum af Naama Bay, hvor du kan købe spiritus m.m. de første 24 timer – Husk pas. 

Taxa
Husk altid at aftale pris og bestemmelsessted inden du sætter dig ind i en taxa. Er prisen pludselig ændret, når du når frem, så læg de aftalte penge og stig ud.
En god ven på hotellet, gav os de reelle priser – tror vi nok:
Taxa mellem Mexicana og Naama Bay 20 LE
Taxi mellem Mexicana og Sharm el Sheik – Old Market 10 LE
”Taxa” - heldagstur til Dahab og Blue Hole 350 LE

Bus
Peace Road kan man hoppe på minibussen, der kører i pendulfart mellem Old Market og Naama Bay. Det koster 1 LE/person uanset hvor langt du kører.
De kører dog gerne mod betaling andre veje.

Faraos forbandelse
Maveinfektioner kan ødelægge ferien, så det er med at forbygge. Det siges, at den største bakterietrussel er de snavsede pengesedler, så hyppig håndvask skulle være en god ting.
På apoteket kan man købe en tube håndgelé ”Quick & Clean”, der kan kvæle bakterierne.

    
Efter en uge må vi overgive os – Sharm el Sheikh er et rigtig godt sted, når man vil se koralrev. Ulempen er egypternes specielle handelsteknik og maveinfektionerne, der lurer. 
Men alligevel - vi tager meget gerne turen igen.
    
 Til Forside

Udskriftsvenlig side