Til Forside  

Udskriftsvenlig side

Cypern
 
juni 2002

 
Tidligt om morgenen den 8. juni 2002 står vi i Tirstrup Lufthavn med vores feriekuffert. Vi skal til Cypern på ferie med gode venner.
Vi har købt billetter 14 dage i forvejen. Ingen af os har holdt ferie på Cypern før, så selvfølgelig er vi lidt spændte. 
4 timer senere lander vi ved Pafos på Vestcypern. Mens vi venter på bagagen, er der tid til at hæve lidt lokal mønt i automaten - cypriotiske pund (13,50 kr.).
Efter 20 minutters buskørsel holder vi uden for TASMARIA, hvor vi skal tilbringe den næste uge. 

TASMARIA ligger mod vest ca. 2 km fra centrum og havneområdet. Til stranden er der ca. 500 m, når man skyder genvej igennem et hotelområde. 
Den offentlige strand er ikke ligefrem nogen stor og flot sandstrand. Der er klipper og sten, så man skal liste ud. Se billede. Men ved et stort hotel er der helt fint. Vandet er til gengæld dejligt, og vejrtemperaturen er til at holde ud sidst på eftermiddagen. Der er masser af fisk i havet og fint at snorkle. Der er dog flere gange for store bølger, og så er det jo rart med lidt afslapning ved poolen. 

Fra vores altaner har vi direkte udsigt til et større supermarked. Man skal bare lige passere, hvad der engang har været et grønt areal, men nu en hømark. Se billede. Der er rimeligt varmt, så der er brug for noget væske.

     
Klik - for større billede

Klik - for større billede

Klik - for større billede

Klik - for større billede
Udsigt mod hovedgaden Udsigt til vores supermarked Udsigt fra Ktima Pafos Haven ved Hotel Tasmaria
   

Lidt om Cypern
Cypern bliver også kaldt Afrodites ø, og sagnet fortæller, at kærlighedsgudinden Afrodite blev født af havets skum og steg i land på Cypern. Romantisk lyder det, men i dag er øen præget af andet end kærlighed. Siden tyrkernes invasion i 1974 har befolkningen været splittet i to. Ikke desto mindre er øen et besøg værd. Cypern er delt i en græsk-cypriotisk del og en tyrkisk-cypriotisk del. I dag er øen stadig splittet. Omkring en tredjedel af øen er ikke umiddelbart tilgængelig. Som turist tager man til den græsk-cypriotiske del af Cypern, altså den sydlige del af øen, fordi den nordlige del af øen af politiske årsager er vanskelig at besøge.

Cypern er den 3. største ø i Middelhavet og har nogle af de ældste minder om menneskets opståen. Det tidligste spor af mennesker daterer sig til 6000 f. Kr.
Cypern er en ø med en spændende historie bag sig og rig på kulturminder.

Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Den offentlige strand ved Pafos Udgravninger i Nea Pafos Mosaik i Nea Pafos Nord/Vest for Pafos
   

Pafos - Paphos
I det sydvestlige hjørne af Cypern ligger Pafos på en bjergskråning med udsigt over Middelhavet og over den nedre bydel med havnen. 
I 1984 blev der bygget en lufthavn øst for Pafos, og hotellerne skød op langs kysten på begge sider af byen. 
Pafos er Cyperns 3. største by og er øens hurtigst voksende i dag. Der er knap 40.000 indbyggere. Byen har forstået at bevare sit cypriotiske præg med bl.a. det lokale marked, den hyggelige, klassiske havn og små handelsgader. Men den bærer også præg af at have været en engelsk koloni. Der er masser af englændere i byen.
Havneområdet er et besøg værd. Byen har en dejlig havnepromenade med palmer og et bredt udvalg af caféer og restauranter. Her er en gammel borg og et fort, og fiskernes farverige både og fremmede skibe er jo også altid spændende at studere.

Pafos har flere navne: 
Bydelen, som ligger på klippen oven for den nedre bydel, kaldes Ktima Pafos. Se billede.
Det nedre Pafos ved havneområdet kaldes i dag Kato Pafos.
Nea Pafos blev grundlagt omkring år 320 f.Kr. Ruinerne fra Oldtidsbyen, som  er omsluttet af resterne af bymuren, dækker et areal på 95 ha nord for havnen. 
Hele området er på UNESCOs liste over verdensmonumenter.
Pafos har tidligere været hovedstaden på Cypern, hvilket de mange antikke ruiner vidner om. Interesserer man sig for antikke udgravninger er her masser at se. 

Markedsområdet 
Markedsområdet i Ktima ligger i den øvre bydel. Fra en P-plads er der en elevator op til et velassorteret grønsagsmarked. Her fra den øvre bydel er der en formidabel udsigt over byen. Der er også et stort basarområde med stort set de samme ting i hver butik. Broderier og diverse  souvenirs.

Mosaikkerne
Pafos er berømt for de flotte mosaikgulve, som stammer fra det 2. og 3. århundrede e.Kr.
I dag finder man de romerske rigmandsvillaer på udgravningsområdet bag den smukke havn. Her kan man bl.a. se meget flotte, velbevarede mosaikgulve med motiver fra den græske mytologi. Disse bygninger er blot nogle af de mange i Pafos, som er erklæret bevaringsværdige og under beskyttelse af UNESCO.
Mosaikker, der illustrerer den gamle legende om vinens fødsel, findes her i Dionysos' hus i Pafos. Mosaikkerne i Dionysos' hus beskriver vinens glæder. Man ser guden i en vogn, trukket af leoparder og ledsaget af sit berusede følge. I Orfeus's hus viser en af mosaikkerne Orfeus med sin lyre, omgivet af beundrere. 
Aions hus
og Theseus' hus har ligeledes de flotteste mosaikker.
Så sent som i 1992 fandt man De fire årstiders hus, som viser jagtscener. Her er man stadig i gang med udgravningen.

   
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Troodos bjergene Troodos bjergene Kykko Klostret  Geder i trængsel

Billeje
Pafos er fyldt med små biludlejningsfirmaer, og det er derfor nemt at få et godt tilbud på billeje. Vi lejer en Renault Clio med aircondition i 3 dage hos et firma tæt ved hotellet. Det er nødvendigt med aircondition i den cypriotiske sommerhede
På Cypern kører man i venstre side af vejen, og alt sidder i den forkerte side inde i bilen. Det er lidt forvirrende, men med lidt held går det. Rundkørslerne er de værste. 
Cyprioterne er beredte og har forsynet udlejningsbiler med røde nummerplader, så lokalbefolkningen er advaret.
Vi må ud for at kigge på øen.

Udflugter
Troodos bjergene
Vi kører ud af byen med kurs mod Troodos bjergene og Kykko-klostret. Mod nord igennem Polemi – Psati – Agios Dimitrianos – Kannaviou - Ceder Valley - Kykko.
Tværs over øen strækker bjergkæden Troodos sig med Olympus-bjerget som det højeste punkt. Bjergene er livsvigtige, da det meste af øens drikkevand kommer herfra.
Det er en meget flot og afvekslende natur. Vi vælger at køre tværs igennem Troodos bjergene ad en lille grusvej, der snor og bugter sig i hårnålesving. Se billede. 27 km i sneglefart er der til Kykkos Klosteret. Og vi passerer ikke nogen bebyggelse overhovedet. Måske lige bortset fra en lille toiletbygning i Ceder Valley.
Undervejs er der lige en SMS fra hjemmefra  med VM fodboldresultater. Danmark har vundet en kamp mod Frankrig 2-0 og går videre. Jubel i ødemarken.

Kykko Klostret
Kykko Klostret er Cyperns mest berømte kloster. Det er det største og rigeste kloster på Cypern. Og måske det rigeste udenfor Vatikanet. Det ligger i en højde af 1140 m.o.h. Klosteret er grundlagt i år 1100 og viet til Jomfru Maria. Her findes et af de tre bevarede ikoner, som er tilskrevet Skt. Lukas. Se billede.
Kykko Klostret ligger på et træbevokset højdedrag på randen af Troodos i Tillyria.
For at få lov til at besøge klostret, skal man have tildækket både skuldre og knæ - lange bukser og bluser.
Erling har dog glemt de lange bukser, og man vil ikke acceptere ham i en sarong. Han bliver hurtigt anvist en kiosk, hvor han kan leje et par bukser for ca. 13 kr., så det er nok en jævnlig hændelse - i denne varme.
Hanne binder et tørklæde om livet og forlænger sin kjole, så den er tækkelig.

Det er al ulejligheden værd, for der er utrolig flot overalt herinde. Der er gratis entre ind til klosteret. Dog koster det lidt at komme ind på museet, hvor der er en flot samling af gamle ikoner, relikvier og historiske præsteklæder. Museet er det eneste af sin slags i hele verden, som fortæller om den kristne og byzantinske tids historie. Det har til huse i klosterets kompleks. 
Klostrets kirke er specielt flot. Alt hvad der ligner guld, er guld.
Et vinudsalg er der også, for man fremstiller selv vin på klosteret.
Derfra er der ikke langt til toppen af det 1952 m høje Mount Olympus, der er dannet af vulkanske bjergarter. Herfra kan man skue ud over øen med de skovklædte bjerge mod vest.
Det bliver til mange pauser undervejs, for der er mange flotte udsigter over det afvekslende landskab. Men meget øde.

Prodhromos
Første by i bjergene er en lille by ved navn Prodhromos. Det er den højest beliggende rigtige landsby på Cypern. 1390 m over havets overflade. Der bliver indkøbt kirsebær og appelsiner på den søvnige hovedgade, inden vi sætter os ind på en fortovscafe og får lidt væske og en gang zatziki. Bagvæggen inde i restauranten er klippevæg.
Det virker som om byen er ved at vågne op til højsæsonen. Utrolig fredeligt og en flot udsigt ned til en lille kirke.
Herfra er der lidt delte meninger om, hvilken vej vi skal vælge. Vi vælger den forkerte, men kommer hurtigt på rette vej ud af kirsebærbyen og kører atter mod Troodos bjergene.
I Mandria må vi lige vende om for igen at komme på vejen mod Pafos. Vejarbejde og langsom kørsel ad smalle veje, men en flot udsigt har vi hele tiden.  

Pludselig holder vi foran et bjerg, hvor der står rigtig mange geder. Vi holder et øjeblik, men skynder os så videre, inden de kommer løbende ned på vejen.
På den anden side af bjerget står farmeren med et par hunde – til at holde styr på dem.
Der ligger en del gedefarme i området, men der ligger også nogle gamle ubeboede landsbyer nærmest i ruiner.
Vi er tilbage ved 18.30 tiden og spiser middag på hotellets restaurant. Samtidig kan vi nemlig se lidt fodbold på storskærm. Danmarks mål fra om morgenen.

Coral Bay stranden
Næste dag lægger vi ud med at køre fra Pafos og op langs vestkysten. Ikke langt fra byen ligger den offentlige strand Coral Bay. En flot sandstrand med masser af parasoller. I dag sørger de høje bølger for god plads på stranden. Så her er ret fredeligt.
Ved en fantastisk strand nordvest for Coral Bay må vi holde en lille pause. Bølgerne har her omdannet det flotte hvide kridt til et bizart månelandskab med buer, søjler og grotter.  
Op langs kysten er der masser af appelsinplantager. Men der er også bananpalmer med grimme blå plastsække trukket over de modnende frugter.

Akamas halvøen
På et udsigtspunkt er der en flot udsigt ud over Akamas halvøen med det azurblå Middelhav og de flotte strande på begge sider af forbjerget. Se billede.
Lara er en af de bedste strande overhovedet på Cypern, og desuden er det her karetteskildpadderne og de grønne skildpadder kommer i land for at lægge æg.
Vi kører et stykke derud, men må opgive at køre de ca. 25 km på de hullede grusveje. Det kræver en firhjulstrækker at forcere de veje.

Lakki
Vi kører via Agios Georgius til Pegeia nordpå til Lakki, som ligger tæt ved Polis og Afrodites bad. Et idyllisk sted. Her finder vi en hyggelig fiskerestaurant – Psaropoulos Fisktavern - beliggende direkte på stranden. Feriens bedste fisk. Bagefter er der afslapning og badning.

Afrodites bad
Men videre skal vi jo. Afrodites bad venter. Nogle få km derfra finder vi en lille kilde i skoven i et flot bakket landskab med en frodig beplantning. Se billede. Traveturen dertil er egentlig den største oplevelse, for her er total idyl. Her imellem klipperne skulle Afrodite have haft sine kærlighedsmøder med et utal af unge mænd. 
Der er en flot udsigt over området.

Polis
Byen Polis ligger i det nordvestlige hjørne af øen og der ser dejligt ud med lyserøde neriumallér ind mod byen. 
Fra POLIS kører vi atter sydover mod Pafos – nu ad en anden vej.
Vi passerede masser af appelsinplantager, men også en del kornmarker.

Limassol
Sidste udflugt med automobilen går mod Limassol via motorvejen. Her beundrer vi den flotte strand og kører den flotte tur langs stranden. I Limassol ligger bryggeriet, hvor den berømte KEO øl bliver til.
Øst for Pafos er landskabet helt forskelligt fra det vi så nordpå. Her er mere bart, men meget kuperet. Lys kalkholdig jord og masser af nerie, der blomstrer i vejsiderne. Over hele øen er der masser af oliventræer og vinstokke.

Kurion ruinerne - et besøg værd
Ruinerne af det gamle Kurion, ligger højt oppe på klipperne ud til Episkopibugten 19 km vest for Limassol. Her kan man bl.a. se de flot bevarede gulvmosaikker i Eustolius-huset og det store græsk-romanske amfiteater, som stadig bruges til forestillinger med drama fra oldtiden og nutiden. Det kan rumme 3500 tilskuere. 
Den gamle oldtidsby Kurion har en formidabel udsigt over havet og ned til stranden. Se billede. Her ligger flere restauranter. Ved én af dem er der et væld af vinstokke fyldt med vindruer, der danner et flot tag. Se billede. Et dejligt sted til frokostpause og en dukkert i det lune vand med de høje bølger.

Afrodites fødested
På turen tilbage til Pafos passerer vi ved Petra Tou Romiou, det legendariske fødested for Afrodite, kærlighedens og skønhedens gudinde. Et par klipper ligger på en dejlig strand. Det må vi selvfølgelig have med i fotoalbummet. Og flot er der. Se billede.  

    
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Ayios Georgios kuppelkirke Udsigt til stranden ved Akamas  Udsigt over Akamas halvøen Øst for Pafos
      

Restauranter
Det vrimler med restauranter, taverner, barer og caféer i Pafos og omegn. Vi vælger fortrinsvis restauranter i nærheden af vores hotel.

RAFAELS i samme gade.
En 3-retters menu. Til forret vælger vi græsk salat og mixed salat. 
Vi får 4 forskellige hovedretter.
Jordbær eller kage til dessert.
Det er en god middag. Stedet kan anbefales.

ZORBA i samme gade.
Vi har i middags set, at de griller lam – og det ser godt ud, at det skal prøves.
Vi får græsk salat, grillet lam og melon til dessert.
En portion kød er træls og gammelt, så der kommer en ny og bedre omgang. Og vi får en ekstra flaske rødvin på husets regning. 
Det er husets vin – og den bedste rødvin vi indtil nu har smagt.

Kinesisk-thai restaurant, i samme gade ind mod byen. 
Vi vælger to thai-menuer og 2 kinesisk-menuer.
Det er et flot sted og der er masser af mennesker.
Maden kunne have smagt af mere, men til gengæld er der rigeligt af den.

Psaropoulos Fisktavern -fiskerestaurant - beliggende direkte på stranden ved Lakki lige uden for Polis.
Her får  vi feriens bedste fisk og tillige den flotteste udsigt.

SISYFOS – en tagrestaurant, som vi kan kigge op til fra vores altan.
Fra vores bord har vi en flot udsigt ud over havet.
Vi får igen tzatziki og salat til forret. Derefter 2 x græsk moussaka, 1 vegetar moussaka og en sværdfisk. Rosévinen er god.
Dessertbord med de flotteste kager.

Fat Mama's - 47 Tombs of the Kings Avenue lidt længere ude af gaden. Det er et populært sted, og der er ventetid, så vi må i baren. 
Vi får forret Boucetta Nachos med dip.
Hovedret henholdsvis Tacos med fyld, chiliconcarne og kylling.
Alt meget lækkert og i overdådige portioner.
10% rabat når man rejser med Århus Charter. Og så er der underholdning med ”Pavarotti”.

     
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
Udsigt fra Kurion ruinerne Teatret ved Kurion ruinerne Vindruer ved strandrestaurant Ved Afrodites fødested
   
Vin
Vinguden Dionysos vogter over Cypern, hvor europæisk vin blev født.
I 4000 år har man fremstillet vin på øen, og herfra spredtes druer og teknik til Grækenland, Romerriget og resten af Europa.
Cypern er et af de få steder på kloden, hvor vinlusen Phylloxera aldrig har angrebet, så vinstokkene er ikke podet på amerikanske rødder. Og på grund af det tørre klima, er der meget få plantesygdomme. 
I dag bruger man dog også i vid udstrækning importerede druesorter, men det er de lokale druer, der dominerer. Derfor har det også været muligt at genfinde mange af de oprindelige cypriotiske druer, og derfor har Cypern også været meget restriktiv mht. import af fremmede druetyper. Der er dog i slutningen af sidste århundrede foretaget en del forsøg med franske druer, der er faldet heldigt ud for især rødvinsproduktionen.
Cypriotiske vine har fået ry for at være meget venlige over for allergikere. Rødvinene indeholder således ingen benzoesyre eller sorbinsyre og kun et lavt indhold af garvesyre.
Men der er alligevel langt mellem de gode vine på Cypern på trods af de mange års erfaring.

Kager
Cyprioterne har en sød tand, og mange af de lækre kager er meget søde. Baklava er den mest kendte, men andre kager i samme stil bærer præg af honning, sukker og nødder. Se billede.
Den bagerbutik vi jævnligt besøger i Pafos ligger tæt på Katakomberne. Det er nærmest et supermarked. Glem alt om slankekure og kalorier. Man fylder i kurven til man får dårlig samvittighed.

    
Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede Klik - for større billede
4 små kunstværker Afrodites bad Afrodites klippe Brunch på afrejsedagen
Man skal ikke holde ferie på Cypern, hvis man forventer endeløse sandstrande, for det er der ikke på den del af Cypern vi besøger, men der er dog flere ganske udmærkede strande.
Kulturminder kan man møde overalt. Og de er både store og flotte. Hele øen er rig på arkæologiske fund, og der ligger stadig skatte, der venter på at blive opdaget. Nu har vi været der.
  
www.cypernguiden.dk
  
Til Forside  

Udskriftsvenlig side