Til Forside

Udskriftsvenlig side

Alsace

 
   

I et lille hjørne af Frankrig, i læ af Vogeserbjergene og nabo til Rhinen og Tyskland, ligger Alsace. Et grænseområde, hvor der tales og forstås både tysk og fransk. 

Her ligger de smukke vinbyer, som en perlerække langs den berømte vinrute "Route du vin", der strækker sig gennem det meste af regionen, gennem hele 118 små vinbyer fra Marlenheim i nord til Thann i syd. 
En rute på
mere end 170 km, hvor der findes utallige vinbønder, hvor man altid kan få en gratis prøvesmagning af deres vine.
Se mere under www.alsace-wine-route.com

Vi besøger Alsace første gang i 1977 på vores første campingferie. Med et gammelt villatelt bag i en gammel bil. På vej mod vinlandet Frankrig og  Bourgogne området. Men vi får et tip om at køre igennem Alsace derned, "for der er så dejligt". Så med den nyeste udgave af "Turen går til Nordfrankrig" navigerer jeg min bedre halvdel ind på en lille campingplads ved Riguewihr. Bare for en enkelt overnatning.

Men da vi på vores aftentur i denne flotte gamle by, Riguewihr, opdager en butik fyldt med hvide brændevine fra gulv til loft, er vi nødt til at tage en dag mere i området for at besøge butikken i åbningstiden. 
Vi opdager også mange andre ting, for vi kommer ikke længere sydpå i den ferie - og mange andre.

Alsace har jo det hele. Vinene er utrolige og priserne er moderate. Maden er et kapitel for sig. Foie gras, Choucroute, (surkål med flæsk og pølser), Coq au Riesling, Quiche Lorraine, Paté og Münsterost med kommen er blot nogle eksempler.  
Landskabet er varieret. Det første du møder, når du kommer til Alsace er utrolig mange vinmarker langs bjergkæden Vogeserne, der beskytter vinmarkerne mod blæst, kulde og regn. 

Når du kører sydpå ad motorvej A5 i Tyskland, er der flere muligheder for at passere over Rhinen ind til Alsace. Den hyggeligste er ved Kappel/Rhinau nord for Freiburg, hvor du sejler over Rhinen med en lille færge. Turen er gratis og tager ca. 10. min. Færgen sejler jævnligt hele dagen.
Eller via Marckolsheim - Drej fra motorvejen ved frakørsel 56 Lahr og kør over Rhinen ved sluseanlægget ved Marckolsheim

Eller ved Freiburg og ad vej D 415 Colmar.

   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Udsigt over vinmarker Riquewihr Riquewihr Kaysersberg
 

Campingpladser
Der findes mange gode campingpladser i Alsace, og prisen er lidt lavere end i Danmark.

I byen Rhinau findes en lille hyggelig campingplads i en gammel æbleplantage ved en bondegård. Der er en lille pool, restaurant og butik på pladsen. Eneste minus er, at byens rådhusur slår meget højt og hver time døgnet rundt.  

Ribeauvillé 
Camping Municipal Pierre De Coubertin * * * *
er den kommunale plads, der ligger i byens østende.
Ad vej N83 – D106 – D1. 23 rue de Landau.
Den kommunale plads er en af de allerbedste campingpladser i Alsace, og det er der rigtig mange danskere, der har fundet ud af. Det kan være svært at få plads i højsæsonen. Men hvis du kommer om formiddagen – inden kl. 10 lykkes det som regel.
Ved siden af pladsen, er der et stort friluftsbad – CAROLA – med frisk kildevand i bassinet. 
Til den anden side ligger et badeland
, og få meter væk er der vinmarker og der er den flotteste udsigt til de gamle borgruiner på kanten af Vogeserne.
Der er en udmærket lille butik på pladsen, hvor du kan købe det mest fornødne og selvfølgelig vin. Ca. 300 m derfra ligger et stort supermarked LeClerc, hvor der er både slagter og bager m.v.
Pladsen bliver jævnligt besøgt af storke fra omegnen, som spankulerer hjemmevant rundt på pladsen.

Camping Municipal La Menere * * På D11
Camp Municipal Des
3 Chateaux*
Ligger på vejen mod Sainte Marie aux Mines i den vestlige ende af byen – op mod Vogeserne. Ad vej N83 – D106 – D416.D 416.
 

Riquewihr
Ca. 2 km øst for byen ligger en god campingplads Camping Intercommunal. Den ligger lige ud til vinruten "Route du vin" og er ellers omkranset af vinmarkerne ved byen Beblenheim. Der er kun 5 km til Ribeauvillé.

Kaysersberg har en udmærket campingplads, og tæt ved ligger et friluftsbad.

Eguisheim har en hyggelig og fredelig campingplads i byens østlige side. Vi bor her i 2011. 
Municipal les Trois Chateaux
* ** 

Campingpladser i Alsace

   
Byer i Alsace
Riebeauvillé

Byen er en af de større byer i Alsace, og er en hyggelig gammel by, der ligger i en dal omkranset af vinmarker. 
Der er mange gode vinproducenter og gamle seværdigheder i byen, og der er mange smukke gamle huse i de smalle gader. 
Gå op i den gamle bydel i vestenden af hovedgaden og aflæg et besøg på fortovscafeen ved Hotel-Restaurant Au Cheval Blanc. Her spiser man rigtig godt og til en meget rimelig pris.
Hvis det er lørdag passerer du markedet. Her handles med alverdens ting, bl.a. tørret andepølse og masser af frisk kød og røgvarer og vinstokke - ikke at forglemme.

Fra de fleste steder i Ribeauvillé er der flot udsigt til tre borgruiner på et nærliggende bjerg. Saint-Ulrich er den største og smukkeste. De andre er Gersberg og Haut-Ribeaupierre.
Og udsigten oppe fra ruinerne er endnu bedre. 
For at besøge ruinerne kan du gå op til kathedralen i byen og derfra følge de brune skilte med "Le trois chateau" til højre om kirken. Det er en dejlig tur, som til fods tager ca. 1.5 time gennem skoven på bjergsiden. 
Der findes også en kortere tur på ca. 45 minutter. Gå fra torvet i Ribeauvillé op mod byens øvre del, forbi Hotel-Restaurant Au Cheval Blanc, 122, Grand-rue og videre forbi vinhuset Louis Sipp.

Der er  mange gode vinbønder at besøge i Ribeauvillé. Bott Freres, Jean Sipp og Martin Zahn - Cave Vinicole De Ribeauville, hvor FDB får mange af deres vine fra. Hos Martin Zahn kan man hele dagen komme på gratis rundvisning. Der er selvfølgelig masser af andre vinbønder, du kan besøge. Alle steder kan man gå ind i deres lille vinudsalg for at smage og/eller købe. Kan man lidt tysk er sproget ikke noget problem.
Prøv endelig også den lille butik – Gisselbrecht - på hovedgaden i Ribeauvillé. Her sælges frugtbrændevine og likører i alle mulige afskygninger. Også her kan du smage på varen inden du køber.  

Kientzheim
Her finder du et vinmuseum - Musee du Vignoble et des Vins d´Alsace - indrettet i et gammelt renæssanceslot, som er spændende at besøge.  
Grand Cru Schlossberg, som er blandt de mest anerkendte vinmarker ligger ved Kientzheim.

   
Klik for større billede Klik for større billede
Eguisheim Eguisheim
 
Eguisheim
Eguisheim ligger lidt syd for Colmar. Det er en utrolig flot gammel by. En af de flotteste i Alsace. Den må du ikke undlade at besøge.  
Eguisheim er en charmerende middelalderby med bindingsværkshuse beliggende ved foden af Vogeserne. 
Hele vejen omkring byen går Rue Du Rempart (cirkelgaden), der er en del af den oprindelige bymur. 
Her finder du vinhuset Paul Schneider, 1. Rue de L’Hospital, som har mange rigtig gode vine. I butikken, der har åbent det meste af dagen, kan man købe og smage hans vine. Der tales flydende tysk på stedet. Der er mulighed for at komme på rundvisning i kældrene.
Hos Schneider kan du leje værelser eller lejlighed, der er beliggende i de 2 etager over butikken.  
Eguisheim er et godt udgangspunkt for et ophold i Alsace og specielt, når man bor hos vinbonden selv.
I efteråret 2001, plus 2013 og 2015, bor vi hos Schneider.
I 2011 bor vi på campingpladsen i Eguisheim.
I Eguisheim kan man besøge vincooperativet Wolfberger. De har en dejlig vin rouge d’Alsace.
   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Schneiders vinhus i Eguisheim Schneiders vinudsalg Eguisheim Eguisheim- Rue Du Rempart
  

Colmar
Colmar regnes for vinhovedstaden i Alsace. Selv om det er en lidt større by, er den bestemt ikke kedelig, og den er rimelig nem at finde rundt i. 
Kør efter en P-plads ved navn Place Rapp. Her kan du parkere billigt inde midt i centrum i en P-kælder. I sommerheden er det en rigtig god idé.  
På grund af Vogeserne ligger Alsace i regnlæ for vestenvindene, og Colmar er derfor den by i Frankrig, hvor det regner mindst.
Byen har mange smukt dekorerede gamle bygninger i den gamle bydel og en slentretur gennem byen og ned til La Petite Venise langs floden Lauch er et must under et besøg i Colmar
-
Besøg vinkøbmanden Maison Pfister, rue des Marchands, der bor i et meget smukt hjørnehus med tårne og svalegange fra 1537 i den gamle bydel. Det imponerende gamle hus bliver fotograferet fra alle vinkler dagen lang, så du er ikke i tvivl om hvor det ligger, hvis du er i nærheden. Hos Maison Pfister kan du købe særdeles gode Alsacevine og frugtbrændevine. Og det er selvfølgelig også muligt at smage på varerne her, inden du køber.
I udkanten af byen ligger der 2 meget store supermarkeder, hvis man savner Bilka. Dog – der er ingen sammenligning. Det er Ronde Point og Cora.

   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Auberge des Trois Chateaux Eguisheim Vincooperativet i Eguisheim Colmar "Det lille Venedig" i Colmar
 

Udflugter
Der er altid masser af udflugtsmuligheder i omegnen, uanset hvor du bor. 
Alsace rummer mange muligheder udover de vinmæssige oplevelser. 
Krigsmindesmærker, Frankrigs eneste koncentrationslejr, flotte borge, ørnereservat, abepark og flotte panoramaudsigter og vandreture i Vogeserne er blot nogle af de mange muligheder.

Vogeserne
Har du fået nok af blomster og gamle bindingsværkshuse, så kør en tur op i Vogeserne.
Ad snoede veje til toppen af Vogeserne ligger Col de la Schlucht i 1200 meters højde. 
Fra Col de la Schlucht kan du følge bjergkamvejen Route de Crêtes, oprindelig en militærvej, som blev bygget omkring 1. Verdenskrig langs vestsiden af Vogesernes bjergkamme, for at den franske hær hurtigt kunne komme frem til forskellige stillinger i det strategisk vigtige bjergområde. I dag er vejen en turistmæssig attraktion og vel nok den flotteste bjergtur i Vogeserne.
Fortsæt sydpå ad Route de Crêtes til Grand Ballon, der er Vogesernes højeste punkt (1424 m).

Haut Koeningsbourg
Undlad ikke at køre en tur op i Vogeserne og aflæg et besøg i den spændende middelalderborg Haut Koeningsbourg. Borgen er en kæmpeoplevelse. Man kan enten følge en guide rundt, eller man kan gå rundt på egen hånd.
Et fantastisk bygningsværk, som efter at være stærkt forfalden blev genopbygget af Wilhelm 2. og ført tilbage til sin oprindelige form. Borgen blev bl.a. under trediveårskrigen indtaget af svenskerne og brændt af.
Herfra er der mulighed for at nyde udsigten over
Rhindalen helt til Schwarzwald på den tyske side.

Ørnepark
Du har sikkert passeret Kintzheim, hvor der ligger en spændende Ørnepark - Volerie des Aigles på Chateau de Kintzheim. Den er et besøg værd.
Her kan du opleve et flot rovfugleshow med diverse ørne, falke, gribbe m.v.. Og de allerstørste kondorer, flyver tæt henover vores hoveder under opvisningen. Det er rimelig billigt og varer ca. 45 min. Det er en flot oplevelse.
Kører du nordpå ad Route de Crete, kommer du forbi en Abepark.

Rhinen
Rhinen er også et dejligt udflugtsmål. Ved Marckolsheim kan du se de store sluser, hvor flodbådene bliver hævet og sænket mange meter op og ned.

Europapark
Når du kører over Rhinen mod Tyskland ved Marckolsheim, er der ikke mange km til Rust, hvor Tysklands største forlystelsespark Europapark ligger. Europapark fylder 65 hektar og har eksisteret siden 1975. Der er årligt ca. 3 mio. besøgende. Europapark er et godt alternativ til det franske Disneyland. Og sikkert en del billigere. 
Parken er bygget over temaet Europa og holdes opdelt i 14 forskellige lande/temaer.
Hele den imponerende park byder på flere end 100 forlystelser. Eksempelvis vilde rutschebaner (8), karruseller, spøgelsestog og meget andet. Her findes Europas hurtigste rutschebane med en hastighed på 130 km/t.
Forlystelsesparken har også et omfattende program med shows. Lige fra et isshow til ridderslag i den spanske arena.
Afsæt en hel dag til besøget. Når du har betalt indgangsbilletten, kan du frit prøve løs af det hele. Der er campingplads lige ved siden af.
Der er åbent dagligt fra kl. 9 – 18. Kom tidligt, da der er run på forlystelserne midt på dagen og dermed lange køer. Vi kan anbefale at blive der helt til lukketid, da der bliver plads på de mest populære attraktioner sidst på dagen, når publikum begynder at sive.

www.europapark.de kan du se kørselsvejledning

Meursault - Bourgogne 
Vi har planlagt at køre til Bourgogneområdet i 77, men det bliver 94, før vi endelig tager en dagstur derned fra Alsace området.
Vi kører til Meursault, hvor vi har fået anbefalet at besøge Chateau de Meursault.
Campingpladsen i byen tjekker vi allerførst, for man ved jo aldrig. I Meursault ligger campingpladsen La Grappe d'Or på en bakke med en flot udsigt over by og vinmarker. Der er pool og restaurant på pladsen. Og en dag vender vi tilbage. (Det gør vi i 2008)
Chateau de Meursault er en oplevelse, som er værd at køre efter.
Det er en fantastisk oplevelse at komme ned i de mørke og fugtige kældre, hvor der er meget lange gange med vin i massevis. Stablet op til begge sider fra gulv til loft. 800.000 flasker ligger der såmænd bare. Der er også store rum med egefade/barriqes. Bl.a. ét med 800.
Efter turen igennem kældergangene kommer vi frem til smagestedet. 3 hvælvede rum, hvor der på nogle tønder står vin. Både dyre og knap så dyre vine.
Man kan frit forsyne sig, men vi skal jo køre derfra, og dagen er endnu lang, så med beklagelse må vi spytte en del ud igen.

Fra Meursault er der ikke langt til Beaune. Og da vi efterhånden har set så mange fotos fra Hospice de Beaune også kaldet Hotel Dieu, ofrer vi en entre for at komme indenfor og se det gamle hospital, som nu er museum.
Taget er også utrolig flot, og det samme er salen med sengene. Men vi er nu lidt skuffede alligevel. Man skal i hvert fald ikke køre langt efter det.
Hospice de Beaune er en velgørenhedsinstitution, som har taget sig af de syge og fattige i Beaune siden 1443. Takket være gaver og arv er der blevet samlet så mange vinmarker, at de nu udgør godt 55 hektar med Premier og Grand Cru vine.
Siden 1859 er disse vine blevet solgt på auktion, og på grund af den opmærksomhed der samles om denne årlige begivenhed, er de priser, der opnås nu, generelt langt højere end markedsprisen.  

  

Det Alsaciske køkken
Køkkenet i Alsace hører til Frankrigs bedste. Eksempler på det Alsaciske køkken kan være:
Foie gras -  fedtlever fra and eller gås
Choucroute - surkål kogt med enebær i Riesling. Serveres med pølse, svinekød og kartofler.
Baekeoffe - En ovnret med forskellige stykker kød i hvidvin samt kartofler.
Coq au Riesling - hanekylling tilberedt i Riesling hvidvin
Quiche Lorraine - tærte med løg og røget flæsk
Münsterost - lagret halvblød ost med en kraftig duft - drysses med kommen
Kougelhopf - gærkage med rosiner og nødder, bagt i form
og paté ikke at forglemme.

Restaurant Auberge de l'Ill (*** i Michelin). Smukt beliggende i Illhaeusern ved floden Ill.
Man kan ikke tale om restauranter i Alsace uden at nævne Auberge de l'Ill – den mest kendte og beundrede restaurant i området. Det er gastronomi på højeste niveau, og det samme er priserne. 

Men der er jo alternativer - f.eks.
Auberge Cheval Blanc i Ribeauvillé i vestenden af hovedgaden.
Auberge des Trois Chateaux
i Eguisheim.

   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Pinot Noir Husseren-les-Châteaux
Crement tappes på flasker
Pinot Noir Vinmarker ved Kaysersberg
 

Alsace vin
"De 7 syv søstre fra Alsace"
I modsætning til andre franske vinområder, hvor vinene bærer navn efter området, har Alsacevinene navn efter den drue, de er lavet på.  
Vin fra Alsace vil du aldrig finde i papkartoner. Den må udelukkende tappes på de høje slanke flasker kaldet "flute". 

Alsace opdeles i 2 områder :
Bas Rhin - nordlige Alsace fra Strasbourg til Sélestat
Haut Rhin - sydlige Alsace fra Sélestat til Thann

De bedste vinmarker ligger på østsiden af Vogeserne i en højde på mellem 250 og 350 m. Det er som regel på syd-sydøst vendte skråninger. Markerne har en hældning mod solen, der giver de bedste betingelser for modning af druerne.

   
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Alsace vin Eau de vie / brændevin 28 år gl. pære Souvenir fra 1977
 

De 7 hoveddruer i Alsace er:

Riesling Riesling er en af de få hvide druer, der giver vine, som tåler lagring. Mange Rieslinger sælges først efter 1-1,5 års lagring. Riesling er en af verdens bedste druesorter. Eneste konkurrent er Chardonnay
Pinot Blanc Er blød og velsmagende, og en drue der giver et godt udbytte. Bruges ofte i blandingsvinen Edelzwicker 
Gewurztraminer Gewürtz betyder krydderi, og det er kendetegnende for denne lysrosa drue, der er meget parfumeret.
Ofte gæres den med skindet for at trække flest mulige aromastoffer ud, hvilket giver en dybgylden farve.
Der går let råd i druen, derfor anvendes den ofte til Vendange Tardive og Grains Nobles
(Tokay)Pinot Gris   Pinot Gris - tidligere benævnt Tokay d'Alsace. 
Kraftig vin med lang eftersmag. 
Den er perfekt til Foie gras/ande- og gåselever.
Tokay har intet med Tokay vin fra Ungarn at gøre.
Fra 2007 er det da også forbudt at kalde vinen Tokay Pinot Gris. Det vil fremover kun være Pinot Gris. 
Pinot Gris stammer fra Pinot Noir. Gris betyder grå og den modne drue er da også grå-rød
Sylvaner Den mest dyrkede drue. En frisk og behagelig vin med en let frugtsmag
Pinot Noir (eneste blå drue) Giver lette rødvine. Smager af kirsebær. Det er den eneste druesort man i Alsace anvender til røde vine. Det er Pinot Noir der anvendes i alle de store røde Bourgogner og det er hoveddruen i Champagne
Muscat Muscat menes at være den første vinstok, man brugte til vindyrkning. Muscat giver vine med en blød og mild frugtsmag. Det er næsten som at spise de friske druer
 
Herudover dyrkes der følgende mindre kendte druer:
Klevener   En sjælden rød drue - specialitet fra landsbyen Heiligenstein. 
I familie med Gewurztraminer
Auxerrois Ses sjældent på etiketterne, men indgår i de fleste blandingssvine  
Chasselas Ses også sjældent på etiketterne. Denne drue indgår hos de fleste vinbønder i blandingsvinen Edelzwicker 
Chardonnay-druer Bruges i den mousserende Crémant d'Alsace
  

Specielle vine fra Alsace:
Edelzwicker
Edelswicher er ikke en druesort, men en blanding mellem to eller flere druer.
Der skal være min. to af de 7 Alsace druer i vinen.

Vendange Tardive - der betyder sen høst, giver en som regel sød vin.

Sélection des Grains Nobles - er lavet på druer, som høstes endnu senere end druerne til Vendange Tardive. 
Som regel er druerne angrebet af "ædel råddenskab" og er derfor ofte plukket enkeltvis.
To sjældne og ansete vintyper, som kun fremstilles i særlige gode år, og desværre dyre.

Crémant d'Alsace - mousserende vin fremstillet på samme måde som Champagne. Typisk lavet på Pinot Blanc, men også på Pinot Gris, Pinot Noir eller Riesling. 

Hvad står der på etiketten - Appellation Alsace Controllé  
På etiketter, hvor der står A.O.C. Alsace, står der som oftest også den anvendte druesort.
Der kan også stå et mærkenavn eller Edelzwicker, som blandes af flere druesorter.
Betegnelsen A.O.C. Alsace Grand Cru gives til vine, der opfylder visse strenge krav vedr. dyrkningsområde, naturligt indhold af frugtsukker og gennemgår den obligatoriske smagstest.
På etiketten skal der udover druesorten (kun Riesling, Gewurztraminer, Tokay Pinot Gris og Muscat kan få denne betegnelse) stå årgang og navnet på en af de 50 enkeltmarker, der har ret til betegnelsen. 
Det er ikke alene druesorten, men også jordbunden, som gør hver Alsace Grand Cru til noget helt specielt.


A.O.C. Crémant d’Alsace er appellation for de super-mousserende vine, der er lavet efter Champagnemetoden.
Den mest anvendte drue er Pinot Blanc, men det er tilladt at bruge lidt Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling eller Chardonnay. I dag er disse vine førende blandt de franske Crémant’er.
Crémant rosé er noget sjældnere og laves udelukkende på Pinot Noir druen.

Réserve og Cuvée Spéciale er ikke autoriserede betegnelser. De bruges efter behag af producenterne for at markere deres sortiments forskelligheder.
 
Eau-de-Vie / Brændevin
Man kan ikke omtale vin fra Alsace uden at nævne Eau-de-Vie, frugt- og bærbrændevine samt  frugtlikører og Marc.
Eau-de-Vie betyder "livets vand" og dækker over brændevine, der er destilleret på frugt eller kvas. For at destillere 1 liter Eau de Vie (100%)kræves der utallige kg bær/frugt (se oversigt), så derfor vil det aldrig blive et billigt produkt at fremstille.
Drag ingen sammenligning med den danske brændevin, som mange drikker for virkningens skyld og ikke for smagen. Med Eau-de-Vie er det helt modsat.
Eau de vie laves på mange forskellige frugter og bær. 
Den mest kendte er Poire Williams, der er lavet på pæresorten Williams. 
Brændevin, der fremstilles på druer kaldes Marc d'Alsace, og er lavet på rester, stilke, skind, kerner m.m. tilsat vand og destilleret.
G.E. Massenez er et af de store og anerkendte destillerier. Det ligger i  smukke omgivelser ved byen St. Maurice på D424 mod Villé vest for Sélestat.
Her bliver du, som alle andre steder, meget venligt modtaget og kan smage på varen inden du køber. 
 
Poire Williams 
28kg/liter 
Pære  
Quetsch
25kg/liter
Sveskeblomme  
Framboise 
8kg/liter
Hindbær
Vieille Prune
Blomme
Mirabelle 
18kg/liter
Mirabel
Pomme Golden

Æbler
Kirsch
16kg/liter 
Kirsebær
Fraise

Jordbær 
Myrtille

Blåbær 
Sorbier
Rønnebær
Mure 
Brombær
Prunelle Sauvage
Slåen
Coing
Kvæde
   
 
Historie
Alsace har gennem tiden tilhørt Tyskland i flere omgange, hvilket har sat sit præg på området. Mange stednavne er således af tysk oprindelse, og byggestilen er da også den samme som i Tyskland, og de fleste personer i Alsace taler tysk.

De gamle indbyggere i Alsace har i to omgange været tyske statsborgere og i tilsvarende to omgange været franske statsborgere. Efter anden verdenskrig kom området atter tilbage til Frankrig, efter at Hitlers hær før krigen marcherede ind i Alsace og indlemmede området i Tyskland.
Links
www.alsace-route-des-vins.com Vinruten
www.camping-alsace.com Campingpladser i Alsace
www.auberge-de-l-ill.com Restaurant Auberge-de L'Ill
www.europapark.de Forlystelsespark i Rust - Tyskland
   
Til Forside

Udskriftsvenlig side